Tuesday, April 16, 2024
23.1 C
Brunei

  -

  Ketua WHO imbas kisah perang, rayu keamanan

  GENEVA, OCT 30 – Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, hari ini mengimbas kembali penderitaan didikan masa perangnya sendiri di Ethiopia ketika dia merayu kepada pemimpin global untuk bersatu demi keamanan.

  WHO telah menggesa gencatan senjata kemanusiaan segera dalam perang antara Israel dan Hamas untuk penghantaran makanan, bekalan perubatan dan bantuan lain yang selamat ke Semenanjung Gaza.

  Tedros berkata di X, bahawa dia membuat ‘rayuan rendah hati untuk gencatan senjata dan keamanan’.

  “Sebagai seorang kanak-kanak yang terperangkap dalam bayang-bayang peperangan, saya sangat mengenali bau, bunyi dan pemandangannya. Saya amat bersimpati dengan mereka yang kini terperangkap dalam konflik, merasakan kesakitan mereka seolah-olah itu adalah milik saya sendiri,” katanya.

  “Perang hanya membawa kemusnahan, kengerian dan kemusnahan. Tiada yang lain.

  Kementerian kesihatan di Semenanjung Gaza yang dikendalikan Hamas berkata serangan itu telah membunuh lebih 8,000 orang, terutamanya orang awam dan kebanyakannya kanak-kanak.

  Tedros telah mengutuk serangan Hamas yang ‘tidak wajar dan mengerikan’ dan berkata ‘kanak-kanak membayar harga’ dalam pengeboman sasaran di Gaza.

  Apabila dipilih semula untuk penggal kedua WHO pada Mei tahun lalu, Tedros, 58, mengenang didikannya yang sederhana sebagai ‘anak perang daripada keluarga miskin’.

  Dengan suara yang menggeletar, dia mengimbau kembali mengalami konflik pada usia yang sangat muda, ketika dia menggambarkan bagaimana emosi yang kuat itu kembali bergegas semasa lawatan ke Ukraine baru-baru ini.

  “Apabila saya melihat kanak-kanak, ia adalah imej dari lebih 50 tahun lalu yang terlintas di fikiran saya; begitu kelihatan, sangat menghantui; bau perang, bunyi peperangan, imej perang,” katanya sambil menangis. 

  “Itu yang saya tidak mahu berlaku kepada sesiapa. Jadi saya harap keamanan akan datang.” – AFP

  Kanak-kanak Palestin memanjat runtuhan rumah yang musnah sehari selepas serangan udara Israel ke atas kem pelarian Nuseirat, di tengah Semenanjung Gaza kelmarin. – AFP

  (Klik di sini untuk berita lanjut)

   

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  New Zealand, Singapura komited eratkan hubungan

  WELLINGTON, 15 APRIL - New Zealand dan Singapura komited untuk mengukuhkan kerjasama dalam fasa hubungan mereka seterusnya. Perdana Menteri New Zealand, Christopher Luxon membuat kenyataan...