Ketua WHO tolak kenyataan Pompeo

GENEVA, 24 JULAI – Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam berkata kenyataan terbaharu Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) Michael Pompeo mengenai hubungan badan kesihatan Bangsa-bangsa Bersatu itu dengan China adalah  ‘tidak benar dan tidak boleh diterima, tanpa sebarang asas,’ lapor agensi berita Xinhua.

Bercakap pada taklimat rutin, Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata satu-satunya fokus WHO adalah menyelamatkan nyawa dan organisasi itu ‘tidak akan terganggu dengan komen-komen ini, dan kami tidak mahu seluruh masyarakat antarabangsa turut terganggu.

Menurut laporan Bloomberg yang memetik sumber-sumber yang hadir dalam pertemuan peribadi antara Pompeo dan sekumpulan anggota kabinet United Kingdom (UK) di London pada Selasa, Pompeo mendakwa bahawa ‘perisikan firma’ menunjukkan satu perjanjian telah diadakan bagi mendapatkan Tedros jawatan sebagai Ketua Pengarah WHO – dan ia telah mengakibatkan kematian warga UK akibat COVID-19.

Tedros mengulangi bahawa politik pandemik COVID-19 tetap sebagai satu ancaman terbesar, kerana ia tidak mengenal sempadan, ideologi, atau parti politik.

“Saya telah menyatakannya berkali-kali. Politik COVID-19 perlu diasingkan. Dan saya  memohon sekali lagi kepada semua negara untuk bekerja bersama-sama. Politik dan parti menga-kibatkan keadaan semakin buruk. Jadi, apa yang sangat penting adalah sains, penyelesaian dan perpaduan. Tetapi saya ulangi, dakwaan itu tidak benar, dan tanpa sebarang asas.” – Bernama