Keuntungan bersih ANA Jepun merosot

TOKYO, 28 APRIL – Syarikat penerbangan ANA Holdings hari ini berkata keuntungan bersih tahunannya merosot 75 peratus berikutan dengan permintaan yang berkurangan dan pembatalan penerbangan yang disebabkan oleh wabak koronavirus (COVID-19).

Untuk tahun fiskal hingga Mac 2020, syarikat itu mencatatkan keuntungan bersih 27.6 bilion yen (AS$258 juta), sementara keuntungan operasi jatuh 63.2 peratus kepada 60.8 bilion yen pada penjualan 1,974 miliar yen, turun 4.1 peratus. Syarikat penerbangan itu mengatakan ia mengalami ‘penurunan dramatik’ dalam perniagaan pengangkutan udara.

“Walaupun ANA berusaha untuk mengurangkan kos dan memerangi kenaikan perbelanjaan … jumlah penerbangan yang dijadualkan dikurangkan secara ketara dengan permintaan mencatatkan penurunan secara mendadak pada suku keempat,” katanya dalam satu kenyataan.

Syarikat itu tidak mengeluarkan ramalan pendapatan untuk tahun kewangan semasa, dengan alasan ketidakpastian mengenai wabak tersebut.

ANA telah menjangkakan penjualan yang tinggi dengan kos yang lebih tinggi tatkala syarikat itu sedang bersedia mengembangkan perkhidmatan di wilayah Tokyo yang lebih besar menjelang Olimpik 2020. Tetapi wabak itu memaksa sukan itu ditangguhkan selama setahun sekali gus menjejaskan sektor pelancongan Jepun, sementara banyak negara telah membatalkan perjalanan antarabangsa dan domestik. – AFP

Pesawat penumpang untuk syarikat penerbangan Jepun All Nippon Airways (ANA) dilihat di Lapangan Terbang Haneda Tokyo kelmarin. ANA Holdings berkata keuntungan bersih tahunannya merosot 75 peratus berikutan dengan permintaan yang berkurangan dan pembatalan penerbangan akibat COVID-19. – AFP