Keuntungan Honda merosot

TOKYO, 8 NOV – Honda mencatatkan penurunan 6.7 peratus dalam keuntungan pada bulan Julai hingga September apabila jualan kenderaan dan motosikal menunjukkan kemerosotan berikutan dengan kadar pertukaran yang tidak seimbang dalam pengeluaran kereta Jepun.

Honda Motor Co hari ini melaporkan keuntungan fasa kedua fiskalnya berjumlah 196.5 bilion yen (AS$1.8 bilion), menurun daripada 210.7 bilion yen pada tahun sebelumnya. Jualan suku tahunan merosot 2.9 peratus kepada 3.7 trilion yen (AS$34 bilion) apabila jualan kereta merosot di Amerika Syarikat, Jepun, seluruh Asia dan Eropah.

Honda, yang menghasilkan pembuatan kenderaan Odyssey dan robot Asimo, berkata perbelanjaan cukai pendapatan yang lebih tinggi juga telah menjejaskan operasi.

Syarikat yang berpangkalan di Tokyo menurunkan ramalan keuntungan sepanjang tahun hingga Mac 2020, kepada 575 bilion yen (AS$5.2 bilion) daripada 645 bilion yen (AS$5.9 bilion) yang diramalkan pada bulan Ogos dan menjana 610 bilion yen tahun fiskal sebelumnya.

Honda berkata perniagaan perkhidmatan kewangannya berjalan lancar dan membantu mengimbangi beberapa kemerosotan dari bahagian lain.

Pegawai Honda mengakui kepada wartawan bahawa lebih banyak perkara perlu dilakukan untuk mengurangkan kos dan penyusunan semula yang dijanjikan sedang dijalankan. Awal minggu ini, saingan Jepun Honda, Toyota Motor Corp melaporkan keputusan kukuh. Jualan kenderaan Toyota berkembang di rantau global utama, membantu pengeluar kereta tertinggi Jepun meningkatkan keuntungan. – AFP

Pembuatan jenama Honda dipamerkan semasa Ekspo Import Antarabangsa China di Shanghai pada 6 November lalu. – AFP