Keuntungan pasar raya Tesco meningkat £6.14 bilion

LONDON, 14 APRIL – Peruncit terbesar Britain Tesco hari ini mengumumkan keuntungan bersih tahunan meningkat enam kali ganda selepas pasar raya itu keluar dari pasaran Asia dan dibenarkan kekal dibuka semasa sekatan koronavirus.

Keuntungan selepas cukai meningkat kepada £6.14 bilion dalam 12 bulan sehingga akhir Februari daripada £971 juta pada 2019/20.

“Sementara pandemik masih belum berakhir, kami bersedia untuk membina momentum dalam perniagaan kami,” kata ketua eksekutif Ken Murphy.

“Kami telah menambah dua kali ganda perniagaan dalam talian kami dan kami sedang membangunkan platform pelanggan digital,” tambah beliau dalam penyata pendapatan.

Ketika pandemik meletus pada Mac 2020, Tesco mencapai perjanjian untuk menjual perniagaannya di Thailand dan Malaysia kepada konglomerat Thai Kumpulan CP dengan harga £8.0 bilion.

Transaksi, dipersetujui di bawah CEO sebelumnya Dave Lewis, bertujuan mengurangkan hutang dan menyusun semula kumpulan, dengan lebih banyak tumpuan kepada aktiviti UK, Ireland dan Eropah tengah. – AFP

Gambar fail menunjukkan seorang pelanggan berjalan di lorong sebuah pasar raya Tesco di London. Tesco kelmarin mengumumkan keuntungan tahunan meningkat enam kali ganda kepada £6.14 bilion. – AFP