Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Keuntungan sebelum cukai HSBC merosot kepada AS$17.5 bilion

  HONG KONG, 21 FEB – Gergasi perbankan HSBC kelmarin mengumumkan pengurangan keuntungan sebelum cukai 2022 tahun lalu, dengan kesan berterusan COVID-19 sebagai faktor utama dalam prestasi kewangannya.

  Pemberi pinjaman yang memfokuskan Asia itu berkata ia memperoleh AS$17.5 bilion sebelum cukai, turun lebih tujuh peratus pada tahun ini manakala pendapatan dilaporkan meningkat empat peratus kepada AS$51.7 bilion.

  Dalam satu kenyataan kepada bursa saham Hong Kong, HSBC memperincikan iklim ekonomi global sukar yang dihadapi oleh bank antarabangsa.

  Ia memetik wabak virus baharu di Hong Kong dan tanah besar China sebagai menjejaskan pertumbuhan ekonomi tahun lalu.

  Ia menambah bahawa ketidaktentuan global yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, inflasi yang tinggi dan kenaikan kadar faedah menyumbang kepada persekitaran kewangan sukar yang dijangka akan melimpah ke dalam pendapatan 2023 malah mengatasi jumlah wabak itu.

  “Kami sudah melihat krisis kos sara hidup yang menjejaskan ramai pelanggan dan rakan sekerja kami,” jelas pengerusi kumpulan, Mark Tucker dalam satu kenyataan.

  Walau bagaimanapun, keuntungan selepas cukai meningkat AS$2 bilion kepada AS$16.7 bilion, manakala keuntungan sebelum cukai suku keempat hampir dua kali ganda daripada AS$2.5 bilion kepada AS$5.2 bilion.

  “Semua perniagaan kami memperoleh keuntungan pada 2022, dan kami mengekalkan kedudukan modal, pembiayaan dan kecairan kami yang kukuh,” tambah Tucker.

  Bank itu berkata tahun lepas mencerminkan “prestasi kewangan keseluruhan yang kukuh”, dan mengumumkan dividen setahun penuh sebanyak AS$0.32 sesaham.

  Pada satu acara bulan lepas, Tucker berkata pembukaan semula China dan langkah terbaharu untuk menstabilkan pasaran hartanahnya yang terjejas akan menjadi positif untuk kedua-dua ekonominya dan ekonomi global. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...