Kewujudan robot anjing cetus pelbagai reaksi

HONOLULU – Jika anda seorang gelandangan dan mencari tempat berteduh sementara di ibu kota Hawaii, anda dijangka akan mendapat kunjungan daripada anjing robot polis yang akan mengimbas mata anda bagi memastikan anda tidak mengalami demam.

Itu merupakan salah satu cara agensi keselamatan awam mula menggunakan Spot, lebih dikenali robot kategori komersial baharu yang mempunyai kebolehan seperti haiwan sebenar.

Sekumpulan pegawai polis membuat eksperimen dengan mesin berkaki empat dan mengatakan ia adalah satu lagi peralatan, seperti dron dan robot dilengkapi dengan roda yang sedia ada, untuk mengekalkan responden kecemasan jauh daripada bahaya ketika ia mengimbas untuk sebarang bahaya. Tetapi privasi anjing pemerhati – sama seperti manusia – memberi amaran bahawa polis secara berahsia membeli robot berkenaan tanpa meletakkan pelindungan daripada agresif, pencerobohan atau kegunaan tidak berperikemanusiaan.

Di Honolulu, jabatan polis membelanjakan kira-kira $150,000 dari dana bantuan pandemik persekutuan untuk membeli Spot dari firma robotik, Boston Dynamics untuk digunakan di bandar berhampiran lapangan terbang.

“Disebabkan mereka adalah golongan gelandangan jadi ia dianggap okey untuk melakukannya,” kata Jongwook Kim, pengarah undang-undang di American Civil Liberties Union Hawaii. “Pada satu tahap ia akan digunakan sekali lagi untuk beberapa kegunaan lain selepas pandemik berakhir.”

Polis Honolulu menggunakan perkhidmatan robot anjing Spot untuk mengimbas suhu badan golongan gelandangan dan mendapatkan ujian COVID-19. – AP

Spot juga digunakan untuk memantau kawasan binaan, perlombongan dan kilang-kilang, dilengkapi dengan sensor yang diperlukan untuk tugasan yang dilakukannya. – Agensi

Timbalan Lt Joseph O’Neal dari unit bantuan komuniti, Jabatan Polis Honolulu mempertahankan keputusan menggunakan robot dalam pertunjukan media pada awal tahun ini. Dia berkata ia melindungi pegawai polis, membantu kakitangan dan penduduk dengan mengimbas suhu badan di antara waktu makan di kawasan perlindungan di mana golongan gelandangan menjalani kuarantin dan mendapatkan ujian COVID-19. Robot sudah digunakan untuk menemu bual individu di kawasan terpencil yang telah disahkan positif.

“Kami tidak mempunyai kakitangan di luar sana yang mengatakan ‘Ini sangat menakutkan, ia sangat membimbangkan,’” kata O’Neal.

“Kami tidak perlu berjalan di kawasan sekitar untuk mengimbas orang secara sembarangan.”

Pihak polis jarang menggunakan dan masih belum diuji secara besar-besaran robot seperti itu – dan ia masih belum diterima sepenuhnya oleh orang awam. Pegawai Honolulu berdepan bantahan daripada organisasi berita tempatan, Honolulu Civil Beat, mendedahkan bahawa pembelian Spot menggunakan duit bantuan persekutuan.

Tahun lalu, Jabatan Polis New York mula menggunakan Spot selepas mereka mewarnakan robot tersebut menjadi biru dan menamakan semula kepada ‘Digidong’. Ia masih belum disedari sehingga penduduk New York mula menemukannya di kawasan terbuka dan memuat naik video ke media sosial. Spot segera menjadi sensasi, menyebabkan kemarahan awam yang membawa kepada jabatan polis untuk memulangkan Digidong dengan segera kepada pembekalnya.

“Ini seperti peralatan Robocop, ia sesuatu yang luar biasa,” reaksi pada bulan April daripada ahli Demokratik AS, Publican, Jamaal Bowman. Dia merupakan salah seorang ahli politik New York yang bersuara selepas video menunjukkan robot berjalan bersama pegawai polis bagi memberikan laporan keganasan domestik di bangunan perumahan awam di Manhattan.

Beberapa hari kemudian, selepas lebih banyak kecaman dari pegawai lantikan bandar, jabatan berkata mereka menamatkan penggunaan robot dan memulangkannya. Mesin yang mempunyai harga yang mahal itu tiba tanpa pengetahuan orang awam atau memberi penjelasan, pegawai awam berkata, dan digunakan ke kawasan perumahan awam yang sudah mempunyai ramai pegawai polis. Menggunakan robot berteknologi tinggi turut bertentangan dengan seruan Black Lives Matter bagi mengurangkan operasi polis dan membuat pelaburan dalam keutamaan lain.

Syarikat pembuat robot berkenaan, Boston Dynamics, berkata ia belajar daripada situasi kucar-kacir di New York dan cuba melakukan tugasan lebih baik memberi penjelasan kepada orang awam – dan pelanggan mereka – apa kemampuan Spot dan apa yang tidak boleh dilakukannya. Ia menjadi semakin penting ketika Boston Dynamics menjadi sebahagian daripada syarikat pengilang kenderaan dari Korea Selatan, Hyundai Motor, di mana pada Jun memeterai perjanjian bernilai AS$880 juta untuk mengambil alih dalam firma robotik.

“Salah satu cabaran terbesar adalah menjelaskan secara tepat mengenai teknologi kepada orang ramai yang tidak pernah mengalami secara peribadi,” kata Michael Perry, timbalan presiden pembangunan perniagaan di Boston Dynamics, semasa temu bual.

“Kebanyakan orang mengaplikasikannya dari cerita fiksyen sains mengenai apa yang mampu dilakukan oleh robot.” Bagi seorang pelanggannya, polis kebangsaan Belanda, menjelaskan teknologi termasuk menekankan bahawa Spot adalah robot yang sangat bagus – mudah dikawal dan sebenarnya ia tidak terlalu pintar.

“Ia tidak berfikir dengan sendirinya,” kata Marjolein Smit, pengarah unit operasi khas polis kebangsaan Belanda, mengenai robot yang dikawal oleh alat kawalan tersebut. “Jika anda mengarahkannya untuk membelok ke kiri, ia akan membelok ke kiri. Jika anda mengarahkannya untuk berhenti, ia akan berhenti.”

Ketika ini, kira-kira 500 robot Spot digunakan di kawasan hutan. Perry berkata ia kebiasaannya digunakan untuk kemudahan syarikat untuk memantau zon volton tinggi dan kawasan bahaya lain. Spot juga digunakan untuk memantau kawasan binaan, perlombongan dan kilang-kilang, dilengkapi sensor yang diperlukan untuk tugasan yang dilakukannya. – AP