Keyakinan perniagaan Jepun merosot

TOKYO, 1 JULAI – Keyakinan di antara pengeluar utama Jepun menurun ke tahap terburuk sejak krisis kewangan global, satu tinjauan utama menunjukkan hari ini, ketika koronavirus membantutkan permintaan global.

Tinjauan perniagaan Tankan Bank of Japan pada Jun – tinjauan setiap suku tahun sekitar 10,000 syarikat – menunjukkan bacaan di bawah -34 di kalangan pengeluar besar, terendah sejak Jun 2009 ketika krisis perniagaan di seluruh dunia melanda ekonomi ketiga terbesar itu. Ini adalah penurunan suku tahunan terbesar sejak awal tahun itu, dan bahkan lebih buruk daripada yang dikhuatiri oleh penganalisis setelah indeks berubah menjadi negatif pada bulan Mac.

“Angka-angka ini menunjukkan bahawa syarikat percaya bahawa ia memerlukan masa yang lama untuk ekonomi pulih,” kata Yoshikiyo Shimamine, ketua ekonomi di Dai-ichi Life Research Institute, kepada AFP. Koronavirus melanda Jepun dengan kadar yang sederhana berbanding dengan kebanyakan negara maju, dengan kurang dari 1,000 kematian dan kira-kira 19,000 kes.

Walaupun begitu, penularan ini telah menjejaskan perekonomian negara sekali gus mengakibatkan negara itu berdepan dengan kemelesetan pertama sejak 2015. Perdana Menteri Shinzo Abe telah mengemukakan dua pakej rangsangan bernilai hampir AS$2 trilion untuk mengatasi kesannya, termasuk memberikan 100,000 yen (AS$925) kepada setiap lelaki, wanita dan kanak-kanak di Jepun. – AFP