Khabib kembali berdepan Gaethje di UFC 254

ABU DHABI, 23 OKT – Walaupun Khabib Nurmagomedov sudah lama tidak beraksi di dalam gelanggang UFC selama 13 bulan, kehidupan dan fikiran juara lightweight yang belum pernah tewas itu sentiasa bersedia.

Dia dijadualkan berdepan Tony Ferguson pada bulan April sebagai puncak dari pertembungan epik mereka, tetapi dia tidak dapat keluar dari Rusia akibat wabak COVID-19.

Khabib kemudian kehilangan ayahnya, yang juga merupakan jurulatih seumur hidupnya, Abdulmanap, pada bulan Julai lalu kerana masalah jantung dan jangkitan COVID-19.

Walaupun dia menyimpan kesedihannya secara peribadi, Khabib dilaporkan kembali menjalani latihan hanya seminggu setelah kematian ayah kesayangannya.

Dia kembali ke gelanggang pada malam Sabtu ini untuk menghadapi juara sementara Justin Gaethje dalam acara utama UFC 254 di Abu Dhabi.

“Sudah tentu, agak sukar apabila anda mempunyai banyak tekanan di bahu anda,” kata Khabib. Tetapi tidak pernah mudah.”

Khabib memegang rekod 28-0 mencapai status superstar pada 2018 dengan menewaskan Conor McGregor dan dia menjadi terkenal di seluruh dunia setelah beberapa saat pertarungan dengan melompat keluar dari gelanggang untuk melawan anggota rombongan McGregor. – AP

Aksi pertarungan Khabib Nurmagomedov dari Rusia menentang Dustin Poirier, dari Lafayette, La yang lalu. Khabib akan mempertaruhkan rekod tanpa kalah dan gelaran UFC ketika menentang juara sementara Justin Gaethje dalam acara utama UFC 254 di Abu Dhabi pada Sabtu ini. – AP