Saturday, February 4, 2023
28.9 C
Brunei

-

KHEU anjur kursus amali ibadat haji

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 JUN – Jabatan Urusan Haji, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) melalui Bahagian Bimbingan Haji dan Umrah pagi tadi, telah mengadakan Kursus Amali (Praktikal) Ibadat Haji di Sekolah Ugama Arab Menengah Perempuan Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha, Kampung Katok.

Kursus tersebut adalah kesinambungan daripada Kursus Teori Ibadat Haji yang telah selesai dilaksanakan secara serentak di ketiga-tiga daerah pada setiap Jumaat dan Ahad bermula 13 Mei hingga 3 Jun lalu.

Objektif Kursus Amali (Praktikal) Ibadat Haji adalah bagi memberikan tunjuk cara pemakaian ihram yang betul bagi jemaah lelaki dan pemakaian telekung bagi jemaah perempuan serta cara-cara mengerjakan ibadah haji seperti tawaf, saie dan melontar jamarat.

Selain itu, untuk menyampaikan maklumat penting kepada para jemaah, memberikan nasihat-nasihat yang bermanfaat dalam melaksanakan ibadat haji sewaktu berada di tanah suci dan peraturan-peraturan yang mesti dipatuhi oleh semua jemaah sepertimana yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan Arab Saudi.

Pemangku Penolong Pengarah Urusan Haji, Hajah Zunainah binti Haji Gunong dalam ucapan alu-aluannya mengongsikan, sebelum menunaikan haji, para bakal jemaah perlu menghadiri beberapa taklimat seperti taklimat kesihatan di mana mereka harus mengetahui sedikit sebanyak mengenai tahap kesihatan masing-masing, tambahan lagi pada musim ini penularan wabak COVID-19 masih lagi ada.

Sebahagian peserta hadir semasa kursus amali ibadat haji yang diadakan di Sekolah Ugama Arab Menengah Perempuan Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha, Kampung Katok.

Taklimat kesihatan berkenaan akan berlangsung di Dewan Tarbiyah, Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB) dan beliau berharap para bakal jemaah haji dapat menghadiri taklimat berkenaan.

Hajah Zunainah juga menyentuh mengenai dengan keadaan di tanah suci, di mana beliau mengongsikan keadaan cuaca pada masa ini.

Katanya, menurut pegawai haji yang berada di Madinah pada masa ini, keadaan cuaca di sana sangat panas iaitu mencecah 49 darjah Celsius hingga 50 darjah Celsius.

Dari itu, tambah beliau, para bakal jemaah perlu berlatih serta membayangkan keadaan berkenaan dan tidak menyamakan keadaan itu seperti di Brunei.

Dengan adanya Kursus Amali (Praktikal) Ibadat Haji itu, bakal jemaah haji di negara ini dihasratkan dapat memahami dan mengetahui pelaksanaan ibadat haji dengan betul dan sempurna bagi meraih haji yang mabrur.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -