Khidmat Paul Smalley berakhir

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 MEI – Persatuan Bola sepak Kebangsaan Negara Brunei Darussalam (NFABD) dengan perbincangan bersama telah bersetuju untuk menamatkan khidmat ketua jurulatih kebangsaan Brunei Darussalam, Paul Smalley, yang sebelum ini mengendalikan kelab kebangsaan itu selama enam bulan.

Keputusan yang diambil terhadap Smalley yang juga berperanan sebagai ketua pembangunan pemain dan jurulatih itu adalah berikutan kesan daripada krisis pandemik COVID-19 yang sekali gus memberi impak kepada semua aktiviti sukan bola sepak di negara ini mahu pun di seluruh dunia.

Smalley, yang sebelum ini juga berkhidmat sebagai pengarah teknikal dan strategik Persekutuan Bolasepak Bangladesh, telah menyumbang kepada pengembangan bola sepak negara dengan melengkapkan pengetahuan para pelatih tempatan melalui kepakarannya dalam memberi pendidikan serta membantu mereka mendapatkan lencana kejurulatihan mereka.

Beliau juga telah memainkan peranan penting dalam menerajui program kebangsaan bagi kejurulatihan di Brunei bagi tahun 2020.

Sumbangan Smalley untuk membimbing jurulatih tempatan selari dengan visi NFABD untuk memberi latihan, sokongan dan bimbingan kepada calon jurulatih untuk berjaya dalam latihan kelab dan antarabangsa di peringkat tertinggi.

Presiden NFABD, Pengiran Haji Matusin bin Pengiran Haji Matasan berkata, “Bagi pihak NFABD, kami mengucapkan terima kasih kepada Paul di atas kerjasama dan profesionalisme yang tinggi. Sumbangan beliau sangat dihargai oleh NFABD.

“Perkara ini tidak dijangka akan berlaku di tengah-tengah krisis pandemik global. NFABD mengharapkan Paul Smalley akan terus berjaya dalam apa jua bidang yang diterajuinya,” tambahnya.

Smalley secara rasmi diumumkan sebagai ketua jurulatih kebangsaan baharu untuk Negara Brunei Darussalam pada November tahun lalu.

Paul Smalley. – Gambar ihsan NFABD