Kia Cerato serba baharu dilancarkan

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 OGOS – Grand Motors Sdn Bhd selaku pengedar tunggal kereta jenama Kia di Negara Brunei Darussalam, baru-baru ini, telah melancarkan Kia Cerato serba baharu di bilik pamerannya di Beribi dan Kuala Belait.

Pelancaran berkenaan telah mendapat sambutan daripada orang ramai di mana pelanggan yang hadir berpeluang mendapatkan penerangan lebih terperinci mengenai kereta berkenaan.

Kia Cerato itu merupakan model Kia pertama di Brunei yang menampilkan logo baharu Kia.

Pengenalan logo baharu itu mewakili cita-cita Kia dalam membangunkan kedudukan sebagai peneraju industri mobiliti masa depan dengan merombak hampir kesemua aspek perniagaannya.

Perubahan pada model facelift berkenaan dapat dilihat dari segi luaran termasuk rekaan lampu depan dan belakang serta gril tiger nose yang lebih kecil dan lebar.

Di bahagian dalamannya pula, brek parkir kini menggunakan jenis suis elektronik, skrin infotainment jenis sesentuh dengan butang kawalan yang terletak dalam satu unit serta panel instrumen dan roda stereng baharu.

Bagi pasaran Brunei Darussalam, model Kia Cerato terkini itu didatangkan dengan enjin petrol empat silinder NA 1.6 liter Smartstream yang mampu menjana kuasa 128PS pada 6,300rpm dan tork 154 Nm pada 4,500rpm.

Bagi model GT pula mampu menjana kuasa 204PS pada 6,000 dan tork 265Nm pada 4,500rpm.

Cerato standard akan dikuasai transmisi automatik enam kelajuan manakala model GT pula DCT tujuh kelajuan.

Bahagian dalaman Kia Cerato memaparkan skrin infotainment jenis sesentuh dengan butang kawalan yang terletak dalam satu unit serta panel instrumen dan roda stereng baharu.
Pelanggan berpeluang mendapatkan penerangan lebih terperinci mengenai Kia Cerato serba baharu semasa pelancarannya baru-baru ini.