Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Kilang Foxconn ditutup di China

BEIJING, 3 NOV – Penutupan kilang Foxconn di Zhengzhou, pengeluar telefon i-Phone terbesar di dunia, telah menyerlahkan beberapa risiko bergantung pada sektor pembuatan sifar COVID-China, kata penganalisis kepada AFP.

Foxconn, subkontraktor utama Apple, telah menyaksikan lonjakan kes COVID-19 di tapak Zhengzhou, menyebabkan syarikat tersebut menutup kompleks terbesar itu dalam usaha untuk mengawal virus tersebut.

Imej kemudian muncul menunjukkan pekerja panik melarikan diri daripada tapak berikutan dakwaan keadaan buruk di kemudahan itu, yang memiliki ratusan ribu pekerja.

Foxconn merupakan syarikat sektor swasta terbesar di China, dengan lebih sejuta orang bekerja di seluruh negara di sekitar tiga puluh kilang dan institut penyelidikannya.

Tetapi Zhengzhou adalah permata firma gergasi Taiwan pertama, yang menghasilkan iPhone dalam kuantiti yang tidak dilihat di tempat lain.

Orang awam memakai pelitup muka di bandar Zhengzhou. China melaporkan berpuluh-puluh kes koronavirus dan pekerja Apple Inc. meninggalkan kilang mereka di zon tersebut berikutan wabak COVID-19 di Beijing. – AP

“Dalam situasi biasa, hampir semua pengeluaran iPhone berlaku di Zhengzhou,” kata Ivan Lam, seorang penganalisis dengan firma pakar Counterpoint.

Apple mengeluarkan lebih daripada 90 peratus produknya di China, yang juga merupakan salah satu pasaran terpentingnya.

“Bagi Apple, ia sekali lagi merupakan contoh buruk dari segi kestabilan rantaian pengeluaran,” kata Alicia Garcia Herrero, pengurus Asia-Pasifik untuk bank Natixis, kepada AFP.

Pakar berkata pergantungan besar syarikat kepada China ‘membawa potensi risiko, terutamanya apabila perang perdagangan AS-China tidak menunjukkan tanda-tanda berkurangan,’ menurut Dezan Shira & Associates, sebuah firma perunding.

Dibuka pada 2010, kilang Zhengzhou menggaji sehingga 300,000 orang yang tinggal di tapak sepanjang tahun mewujudkan hab teknologi yang luas dikenali sebagai ‘bandar iPhone’.

Ia terdiri daripada tiga kilang, salah satunya mengeluarkan iPhone 14 yang merupakan model telefon bimbit terbaharu Apple. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -