Thursday, June 1, 2023
34.4 C
Brunei

  -

  Kilang proses kelapa bersepadu sedia 2,000 pekerjaan

  KOTA KINABALU, 30 MAC – Sebuah kilang pemprosesan kelapa bersepadu (ICPF) bernilai RM200 juta akan dibina di Langkon, Kota Marudu, kira-kira 119 kilometer dari Kota Kinabalu.

  Pejabat Ketua Menteri Sabah dalam satu kenyataan hari ini berkata kilang itu dijangka beroperasi sepenuhnya dalam tempoh lima tahun dan akan mewujudkan sekurang-kurangnya 2,000 peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan, terutama di daerah Kota Marudu, Kota Belud, Kudat dan Pitas.

  Ia berkata, syarikat Sawit Kinabalu Bhd milik kerajaan negeri telah mengenal pasti tanah seluas 30 hektar di Langkon untuk pembinaan kilang itu, yang memerlukan kira-kira 800 tan kelapa sehari, memberikan petani kelapa tempatan dan penanam berskala sederhana hingga besar pasaran yang berkembang maju dan mampan.

  “Langkon secara strategik sesuai untuk ICPF kerana lokasinya yang berpusat, akses kepada pekerja dan berdekatan dengan Pelabuhan Kota Kinabalu,” katanya.

  Pengumuman itu dibuat berikutan pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) antara syarikat pembuatan berasaskan kelapa Linaco Group dan Sawit Kinabalu, yang mewakili komponen kedua daripada empat komponen utama perjanjian yang ditandatangani oleh Linaco dengan kerajaan Sabah di bawah inisiatif Hala Tuju Sabah Maju Jaya bagi penubuhan Rangka Tindakan Kelapa Bersepadu untuk memacu transformasi sosio-ekonomi negeri.

  MoU itu ditandatangani oleh Pengarah Eksekutif Kumpulan Linaco, Joe Ling Hwa Ean dan Pengarah Urusan Kumpulan Sawit Kinabalu, Datuk Bacho Jansie serta disaksikan oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

  Komponen pertama Rangka Tindakan Kelapa Bersepadu ialah penubuhan Pusat Kecemerlangan Kelapa di Paitan, Beluran pada tahun lepas, manakala dua lagi komponen ialah penubuhan skim peladang kecil dan penyertaan pekebun berskala sederhana hingga besar.

  “Linaco juga akan bekerjasama rapat dengan kerajaan negeri untuk menyediakan jaringan keselamatan kewangan kepada petani dan pekebun kecil dengan terus membeli hasil tuaian mereka pada harga lantai minimum walaupun semasa penurunan terendah dalam carta kitaran,” kata kenyataan itu. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -