Kim, delacour tarik diri kerana pandemik COVID-19

WASHINGTON, 6 OGOS – Pemain rangking ke-6, Kim Sei-young, juara kejohanan dari Korea Selatan, dan pemain Perancis, Perrine Delacour, antara nama-nama yang akan terlepas beraksi di Maraton Klasik LPGA pada Khamis.

Kejohanan edisi ke-35 di Highland Meadows di Sylvania, Ohio, akan dilangsungkan berhampiran dengan Inverness, di mana kejohanan tersebut telah disambung semula minggu lalu selepas digantungkan selama lima bulan.

Kim, yang kali terakhir meraih kemenangan penghujung musim pada November lalu, telah membuat keputusan untuk kekal berada di Korea Selatan disebabkan kebimbangan perjalanan berhubung pandemik koronavirus. Kes COVID-19 yang semakin meningkat di kebanyakan kawasan di Amerika Syarikat, situasi yang telah menghalang penonton dari menghadiri kejohanan minggu ini dan Kejohanan Drive On minggu lalu.

“Saya rasa sedih dan berat hati kerana saya tidak dapat menyertai kejohanan yang banyak memori hebat bagi saya,” kata Kim. Kim menamatkan kedudukan 10 teratas sebanyak dua kali di Florida untuk pembukaan musim LPGA 2020 dan telah bermain dalam empat kejohanan LPGA Korea serta berjaya menduduki tempat kedua di Terbuka Cantata Wanita.

Delacour, menduduki tempat ke-3 dalam Terbuka Australia Wanita pada Februari lalu, menarik diri selepas kedinya disahkan positif COVID-19, satu-satunya kes positif dalam kelompok ujian pertama pra-kejohanan LPGA.

Kedi tersebut telah memulakan 10 hari kuarantin sementara Delacour telah memulakan 14 hari kuarantin. Kedua-dua mereka telah bekerjasama dengan LPGA dan pegawai kesihatan setempat berkenaan dengan pengesanan kontak mengikut garis panduan Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan AS (CDC).

“Selepas mengetahui bahawa kedi saya telah disahkan positif meskipun tiada mengalami sebarang gejala, saya telah menarik diri dari kejohanan minggu ini untuk menjalankan pengasingan diri mengikut garis panduan CDC dan LPGA.” – AFP