Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Kings akhiri kemarau NBA

  LOS ANGELES, 30 MAC – Sacramento Kings menamatkan kemarau playoff NBA 17 tahun mereka semalam apabila peluang Dallas Mavericks untuk mara pasca musim kejohanan tersebut mengalami tamparan hebat setelah kalah teruk kepada Philadelphia.

  Sacramento yang tidak pernah mara ke peringkat playoff sejak musim 2005-2006, yang merupakan tempoh kemarau terpanjang dalam sejarah NBA, menempah tempat di playoff selepas menewaskan Trail Blazers 120-80 di Portland.

  Malik Monk menjadi pencetak mata tertinggi Kings dengan 19 mata, manakala empat pemain lain menyumbang mata dua digit, termasuk pemain rookie Keegan Murray, yang mencipta 13 mata dan memecahkan rekod NBA dengan 188 three-pointer.

  Murray berpuas hati kerana Kings akhirnya berjaya memasuki peringkat playoff selepas menunggu 17 tahun, hanya 12 bulan selepas mereka menamatkan musim lalu di tempat ke-12 dalam persaingan di Western Conference dengan rekod 30-52.

  “Kami mempunyai pasukan yang sangat bagus sepanjang 17 tahun itu dan saya fikir ini menunjukkan kesemuanya,” kata Murray kepada ESPN.

  Malik Monk melakukan lontaran semasa perlawanan di Arena Pusat Moda di Portland, Oregon, semalam. – AFP

  “Amat bagus rasanya untuk berada dalam pasukan ini tetapi kami tahu kami masih mempunyai banyak hal lagi yang perlu diuruskan.”

  The Kings menduduki tempat ketiga di Western Conference dengan 46-30, menyusuli Denver dan Memphis.

  Sementara Sacramento kini menantikan kempen playoff, Dallas Mavericks berisiko kehilangan musim pasca hanya setahun selepas mara ke peringkat akhir Conference.

  Mavericks tewas 116-108 kepada Philadelphia, dengan 76ers mengubah defisit 12 mata ketika Joel Embiid mengurangkan jurang tersebut untuk menamatkan tiga kekalahan berturut-turut. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -