Saturday, October 1, 2022
33.3 C
Brunei

‘Kini hanya tinggal kenangan’

-

MALAYSIA – Selama lebih enam dekad, pemandu teksi Tan Teong Poh tinggal di sebuah rumah kayu beratap zink di Jalan Perak, George Town, Pulau Pinang.

Lelaki berusia 68 tahun itu, yang merupakan penghuni generasi ketiga di rumah itu, mempunyai banyak kenangan indah di rumahnya.

“Datuk saya adalah salah seorang perintis dan dialah yang membina rumah ini.

“Rumah itu berusia sekurang-kurangnya 100 tahun. Semasa saya masih muda, kami sembilan orang tinggal di sini di bawah satu bumbung.

“Semua orang mengenali semua orang di sini dan kebanyakan jiran saya adalah saudara mara saya.

“Kawasan ini biasanya sesak dengan orang ramai pada Tahun Baharu Cina apabila rakan dan keluarga pulang ke rumah.

Jenny memasang sepanduk untuk mengumumkan lokasi baharu kedainya. – ANN/The Star
Beberapa buah premis lama telah dirobohkan dan lebih banyak lagi akan dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembangunan baharu. – ANN/The Star
Pemandangan dari udara kedai-kedai kayu di Jalan Perak, Pulau Pinang, yang akan dirobohkan. – ANN/The Star

“Tiga anak saya, berumur antara 27 dan 41, pernah tinggal di sini ketika mereka masih kecil tetapi kesemua mereka telah berpindah,” katanya.

Rumah Teong Poh adalah antara kira-kira 100 buah rumah kayu dan 20 lot kedai yang akan dirobohkan untuk memberi laluan kepada pembangunan.

Seorang wakil bagi Persatuan pemilik tanah Tan Si Teoh Tng Seah, yang hanya mahu dikenali sebagai Tan, berkata penduduk dan pekedai telah diarah berpindah selewat-lewatnya bulan depan.

“Saya percaya beberapa bangunan berusia lebih 150 tahun.

“Penduduk dan penyewa telah diberikan surat untuk berpindah beberapa bulan lalu.

“Perancangan awal adalah untuk membina unit kediaman bertingkat serta lot kedai komersial, dan penyewa akan diberi pampasan sewajarnya,” katanya.

Teong Poh berkata walaupun dia agak berat hati untuk berpindah, dia faham bahawa pembangunan sangat penting.

“Pembangunan itu boleh membawa impak positif kepada masyarakat, serta lebih banyak pertumbuhan untuk memberi manfaat kepada kawasan itu,” katanya.

Katanya, dia dan isterinya telah menemui tempat untuk disewa berhampiran.

“Kami akan diberi pampasan dengan satu unit selepas projek baharu itu siap.

“Kami diberitahu bahawa sebidang tanah ini akan digunakan untuk membina lot kedai komersial serta unit kediaman bertingkat. Saya akan berpindah semula ke kawasan ini selepas projek baharu itu siap, yang sepatutnya dalam tempoh enam tahun. Saya tidak akan melupakan saat-saat indah dan nostalgia yang saya kongsi bersama orang tersayang di sini,” tambahnya.

Bagi Yeong Lih Fen, 60, yang menetap di Perak Road sejak berkahwin lebih 30 tahun lalu, adalah satu keputusan yang sukar untuk berpindah dari tempat ini.

“Terdapat banyak gerai makanan yang berada dalam jarak berjalan kaki dari tempat tinggal saya.

“Apabila saya tidak mahu memasak, saya sentiasa boleh berjalan kaki untuk mendapatkan makanan di kedai-kedai, yang hanya terletak tidak jauh dari rumah saya,” katanya.

Yeong berkata, rumah yang didiaminya itu dibina sekurang-kurangnya 80 tahun lalu.

“Keluarga suami saya perlahan-lahan membesarkan rumah selama bertahun-tahun. Anak saya adalah generasi ketiga yang tinggal di sini.

“Pada zaman dahulu, kami dengan mudah mempunyai kira-kira 30 orang tinggal di sini bersama-sama. Kami mempunyai dua telaga di perkarangan rumah untuk membekalkan air untuk kami semua. Kami menggunakan air perigi untuk memasak dan mandi, serta mencuci taugeh dan membuat tau kwa (tauhu pejal) dan pes cili,” katanya.

Yeong berkata, walaupun dia keberatan untuk meninggalkan tempat itu, berpindah mungkin merupakan pilihan yang lebih baik kerana beberapa struktur kayu rumah itu telah dirosakkan oleh anai-anai, menjadikannya tidak selamat untuk dia dan keluarganya.

“Kadangkala, air bocor ke dalam rumah apabila hujan. Rumah itu sudah sangat lama dan saya tidak pasti sama ada untuk membaikinya kerana pemilik tanah baharu boleh mengambil alih rumah itu pada bila-bila masa.

“Buat masa ini, saya akan tinggal bersama anak saya dan keluarganya di George Town,” katanya.

Perumahan berbilang generasi

Sebuah kedai kopi yang telah berada di Jalan Road selama lebih 70 tahun, adalah antara pertubuhan perniagaan yang akan terjejas. Pemiliknya Tan Joo Lye, 70, berkata, dia keberatan untuk meninggalkan kedai itu.

“Kedai kopi ini telah wujud selama lebih 70 tahun. Ayah saya yang memulakan perniagaan. Saya dilahirkan di kampung di sini dan saya dibesarkan di kawasan ini.

“Saya adalah generasi kedua dalam perniagaan keluarga dan anak lelaki saya yang berusia 29 tahun, Kok Seong yang merupakan generasi ketiga, sedang membantu saya sekarang.

“Kami menjual nasi ekonomi dan mempunyai ramai pelanggan tetap. Isteri saya memasak hidangan dan setiap hari terdapat sekurang-kurangnya 60 hidangan,” katanya.

Joo Lye berkata mereka akan berpindah pada bulan depan.

“Nasib baik kami sempat menyewa tempat betul-betul berhadapan dengan kedai saya sekarang.

“Kami buka hampir setiap hari dan hanya ditutup beberapa hari setiap bulan. Kami tetap buka walaupun dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan COVID,” katanya.

Seorang pendandan rambut dalam lingkungan 50an, yang hanya ingin dikenali sebagai Jenny, memiliki salun rambut yang beroperasi di sebuah kedai di kawasan itu.

“Saya telah menjalankan perniagaan saya di tempat khusus ini selama lebih 30 tahun. Lokasi lot kedai adalah strategik kerana ia terletak bersebelahan dengan jalan utama.

“Saya mempunyai ramai pelanggan yang telah menjadi kawan baik selama ini. Saya pasti akan menangis apabila saya meninggalkan tempat ini pada hujung bulan ini.

“Sukar untuk pergi,” katanya, sambil menambah bahawa dia menyewa sebuah lot kedai di tingkat bawah flat berhampiran untuk meneruskan perniagaannya.

Pemilik kedai hardware, Lau Khoon Peng, 74, berkata, dia mula memindahkan barang keluar dari kedainya kira-kira tiga bulan lalu apabila dia mula-mula menerima notis untuk mengosongkan premis itu.

“Perniagaan ini telah beroperasi lebih 50 tahun. Kami bermula di gerai bertentangan dan berpindah ke sini kira-kira 18 tahun lalu. Lot ini pernah menjadi kedai kopi sebelum kami mengambil alih dan menjadikannya kedai perkakasan. Kami menjual banyak barangan di sini termasuk alat tulis dan barangan rumah yang lain.,” kata Lau.

Sementara itu, Lim Heng Jie berminat untuk mengekalkan perniagaan pembuatan kulit popiah keluarganya walaupun terdapat pemindahan yang akan berlaku. Lelaki berusia 31 tahun itu berkata, datuknya memulakan perniagaan di kedai mereka di Jalan Perak lebih 60 tahun lalu.

“Saya mahu perniagaan ini terus berjaya, kerana pembuatan kulit popiah adalah perniagaan yang hampir pupus. Saya berharap untuk mengekalkan perdagangan tradisional ini untuk beberapa tahun akan datang,” jelasnya.

Lim berkata mereka akan berpindah ke kedai berhampiran Pasar Jelutong.

“Notis untuk berpindah tidak mengejutkan kami kerana kami telah dimaklumkan kira-kira setahun lalu. Namun, semakin hampir tarikh untuk keluar, semakin berat hati kami untuk pergi,” katanya.

Pasar Jalan Perak yang bersebelahan dijangka akan dibaik pulih juga. Ia dianggap sebagai salah satu pasar tertua di Pulau Pinang.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow, yang melawat pasar itu baru-baru ini, berkata terdapat rancangan untuk membina semula pasaran itu.

“Dua tender terbuka telah dipanggil untuk kerja-kerja pembinaan semula sebelum ini, tetapi ia telah dihentikan kerana pandemik COVID. Tender ketiga akan dipanggil, dan kami berharap ia akan berjaya pada kali ini. Para peniaga dan pengunjung pasar telah menunggu inisiatif ini menjadi kenyataan.

“Terdapat juga rancangan untuk membangunkan projek komersial di sebidang tanah di sebelah balai bomba Jalan Perak,” kata Chow kepada pemberita. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -