Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Kisah keazaman pemandu tuk-tuk wanita

  PHNOM PENH – Melihat Pich Oun menunggang motosikal besar menarik tuk-tuk dan berbual dengan yakin dalam bahasa Inggeris dengan pelancong asing tentang budaya Khmer yang kaya di wilayah kelahirannya Siem Reap, awda mungkin menganggap bahawa dia merupakan produk sekolah antarabangsa yang mahal, namun ia jauh daripada
  kebenaran.

  Melihat lebih dalam ke dalam hidupnya mendedahkan beberapa siri perjuangan. Walaupun berdepan banyak kesukaran, sikapnya yang ceria dan etika kerja yang cemerlang bermakna dia tetap berazam untuk berjaya.

  Sepanjang perjalanannya, dia telah menawan hati beberapa peminat terkenal, termasuk seorang diplomat terkemuka Eropah.

  Oun, kini berusia 47, mempunyai kerjaya yang panjang dan banyak liku.

  Ia menampilkan pelbagai jenis pekerjaan, daripada mengutip kayu api di hutan dan menjualnya di pasar, kepada tapak pembinaan yang besar, menghidangkan makanan dan membersihkan rumah tamu, dia telah melakukan semuanya.

  Pich Oun memandu tuk-tuknya melalui pintu gerbang monumental Angkor Thom. Dia gembira melihat kepulangan pelancong antarabangsa secara beransur-ansur, pelanggannya yang paling penting. – ANN/The Phnom Penh Post

  Semasa dia meninggalkan sekolah sebelum menjadi celik dalam bahasa Khmer yang merupakan bahasa ibundanya, dia hanya boleh bertutur sedikit bahasa Inggeris untuk berkomunikasi dengan tetamunya.

  Oun dilahirkan di kampung Rovieng Ta Tum di komun Romchek, daerah Banteay Srei di Siem Reap. Dia berpindah ke bandar Siem Reap bersama ibu bapanya pada 1991, untuk mencari kehidupan yang lebih baik.

  Dia masih tinggal di sana hari ini, bersama ibunya yang kini berusia 80an, dan empat orang anaknya. Anak sulung berumur 17 tahun dan yang bongsu baru berusia tujuh tahun.

  Oun amat berbangga dengan salah seorang anaknya, yang telah menyertai kumpulan muzik tradisional Khmer untuk memperoleh pendapatan tambahan, sambil menyumbang kepada kelangsungan budaya negara.

  Dia tinggal bersama suaminya selama lebih sedekad, sehingga keretakan dalam keluarga, yang membawa kepada perceraian pada 2018.

  Berikutan perpisahan mereka, dia mendapati semakin sukar untuk mendapatkan wang yang mencukupi untuk menyara empat anak dan ibunya yang sudah tua, dan terpaksa bekerja di tapak pembinaan yang besar.

  Kemudian pada 2018, dia telah menyimpan sedikit wang daripada kerja di tapak pembinaan.

  MEMACU KE ARAH KEMERDEKAAN

  Dia memutuskan untuk mengambil langkah positif bekerja untuk dirinya sendiri dengan menyewa tuk-tuk dengan bayaran AS$35 sebulan bagi menyediakan perkhidmatan pengangkutan kepada penduduk tempatan dan pelawat asing.

  Selepas beberapa bulan, dia memutuskan untuk melabur, membuat pinjaman daripada institut kewangan mikro dan membeli tuk-tuk yang disewanya secara langsung.

  Kelegaan menjadi bos sendiri hanya bertahan untuk masa yang singkat.

  Kedatangan pandemik COVID-19 pada awal 2020 hampir memusnahkan industri pelancongan.

  Berikutan kes penularan komuniti, beberapa kawasan di Siem Reap, termasuk kejiranan Oun sendiri, telah ditetapkan sebagai ‘zon merah’.

  Ini bermakna dia dilarang membawa tuk-tuk keluar untuk mencari pelanggan dan mendapatkan wang.

  “Ia adalah masa yang sukar bagi saya. Apabila COVID-19 melanda, kami tiada pelawat yang datang ke Siem Reap. Beberapa kawasan adalah zon merah,” katanya.

  “Saya terpaksa bangun sekitar pukul 3 pagi untuk mencari besi buruk atau sampah lain yang boleh dijual kepada pengitar semula. Saya juga meminta polis untuk membenarkan saya meneroka zon merah mencari logam lama! Saya bernasib baik kerana menemui beberapa barang yang boleh saya jual untuk sekerap di jalan-jalan dan beberapa pagoda.

  “Selepas dua hari, saya dapat menjualnya dan memperoleh pendapatan yang mencukupi untuk membeli 50 biji telur itik untuk menyara keluarga dan membayar yuran sekolah anak-anak saya,” jelasnya.

  Semasa permulaan wabak, Oun menerima sedikit sokongan daripada pertubuhan
  komuniti berpangkalan di Siem Reap, termasuk 40 kilogram (kg) beras, ikan kering dan sayur-sayuran. Bantuan berkenaan hanya bertahan beberapa bulan sahaja.

  Memandangkan ibunya memegang kad ID Poor, keluarganya juga menerima wang tunai sebagai sebahagian daripada program pemindahan tunai kerajaan. Bayaran adalah kurang daripada AS$100 sebulan.

  Pada satu ketika keadaannya sangat terdesak sehingga beberapa orang kaya menawarkan untuk mengambil anak angkatnya. Tidak mahu melihat keluarganya berpisah, dia menolak.

  Walaupun selepas wabak berakhir dan sempadan negara dibuka kembali, kesan sampingannya tetap dirasakan, terus memberi bayangan panjang terhadap industri pelancongan, terutamanya di Siem Reap.

  Dengan tiada pelawat untuk diangkut, dia membuat keputusan untuk mengambil kerja mengangkut kargo. Di mana satu ketika dahulu tuk-tuk Oun dipenuhi dengan pelancong yang mengagumi Taman Arkeologi Angkor yang terkenal di dunia, kini diisi dengan sampah dan bahan binaan.

  PEMULIHAN YANG PERLAHAN

  Tetamu asing secara beransur-ansur mula kembali ke kota kuil itu, dan Oun telah membersihkan habuk daripada tuk-tuknya dan menyambung semula menawarkan perkhidmatan penumpang. Dengan pemulihan yang masih perlahan, dia bimbang pendapatan semasanya tidak dapat menampung pembayaran balik hutang bulanannya.

  “Sudah dua hari saya tidak mendapat pelanggan. Ia sangat sunyi pada masa ini,” katanya kepada The Post.

  “Pada masa ini, saya masih berhutang AS$3,000 kepada institusi kewangan mikro dan AS$1,500 lagi kepada bank,” tambahnya.

  Dia biasanya menunggu berhampiran hotel, dengan harapan dapat mengambil pelanggan, tetapi juga telah menyertai beberapa aplikasi pengangkutan.

  Dia juga merupakan ahli persatuan pemandu tuk-tuk wanita.

  Ibunya masih menerima sokongan wang tunai daripada kerajaan melalui kad ID Poor, tetapi Oun terkejut melihat jumlah itu menurun bulan ini, daripada lebih 300,000 riel
  (sekitar AS$75) sebulan kepada kira-kira 20 peratus daripada jumlah itu.

  Ditanya tentang impian masa depannya, Oun berkata dia tidak mahu apa-apa selain membayar hutang dan anak-anaknya menamatkan pendidikan dan mencari pekerjaan yang baik.

  Dia juga merayu kepada sesiapa yang memerlukan perkhidmatan tuk-tuk di Siem Reap untuk menghubunginya. Salah seorang pelanggan tetapnya ialah tetamu antarabangsa yang mempunyai hubungan baik.

  Awal bulan ini, Oun mengangkut seorang tokoh terkemuka, Dominic Williams, duta United Kingdom (UK) ke Kemboja. Dia mengakui bahawa dia tidak tahu siapa lelaki itu, atau betapa pentingnya pekerjaan yang dipegangnya.

  PEMINAT TERKENAL

  “Lelaki yang menyiarkan gambar saya dalam talian selalu menggunakan tuk-tuk saya ketika berada di Siem Reap. Baru-baru ini, rakan-rakannya datang melawat dan dia menghubungi saya untuk memastikan saya akan memandu mereka. Setiap kali isterinya berada di sini, dia akan mengaturkan saya untuk mengangkutnya juga,” katanya.

  Dominic Williams melalui media sosial pada 4 Mei, berkata dia selalu menghubungi Oun apabila dia memerlukan tuk-tuk di Siem Reap kerana dia tahu jalan-jalan mengelilingi bandar dengan baik.

  Jelasnya, dia gembira untuk menyokong Oun pada bila-bila masa yang boleh.

  Williams memberitahu The Post bahawa pada 2022, ketika dia belajar bahasa Khmer di Pusat Pengajian Khmer di Siem Reap, dia sering melawat Taman Angkor menggunakan tuk-tuk.

  Suatu hari secara kebetulan, dia menempah Oun sebagai pemandunya.

  “Ini kali pertama saya bertemu pemandu tuk-tuk wanita jadi saya sangat berminat untuk berbual dengannya. Ia juga membantu saya berlatih dalam bahasa Khmer. Saya sangat kagum apabila dia menceritakan kisahnya kepada saya, dan tentang betapa dia bekerja keras untuk menyara keluarganya,” jelasnya.

  “Saya juga sangat kagum dengan pemanduannya, pengetahuannya tentang kawasan itu dan perkhidmatan cemerlang yang diberikannya kepada pelanggan – contohnya, dia sentiasa mempunyai botol air sejuk yang disimpan dalam peti sejuk untuk tetamunya.

  Saya sering menghubunginya untuk memandu saya ke mana-mana sepanjang tempoh saya berada di Siem Reap,” kata Williams.

  “Apabila saya meninggalkan Siem Reap untuk kembali ke UK, saya mengambil butiran Oun dan terus berhubung apabila saya dan keluarga berpindah ke Phnom Penh. Sekarang, setiap kali kami pergi ke Siem Reap untuk perjalanan peribadi, kami menghubunginya bagi mengatur pengangkutan untuk melawat kuil. Saya dan isteri suka menyokong wanita Kemboja yang bekerja keras,” tambahnya.

  Ditanya mengapa dia menyukai perkhidmatan tuk-tuk yang disediakan oleh wanita, Williams menjelaskan bahawa kerajaan UK melancarkan Strategi Wanita dan Gadis pada 2023, yang direka untuk mengutamakan wanita dan gadis dalam segala yang mereka lakukan dan untuk membela hak wanita.

  “Ini masuk akal kepada saya secara peribadi kerana saya sangat percaya dalam kesaksamaan jantina, dan pada lelaki yang menyokong hak wanita,” tambahnya.

  Dia percaya bahawa wanita mesti mula menuntut tempat penuh mereka dalam masyarakat, dan usahawan wanita sering berada di barisan hadapan. Usahawan wanita telah menunjukkan bahawa mereka boleh melakukan perkara yang sama, dan selalunya lebih baik, daripada lelaki.

  “Mereka telah membawa pemikiran dan pendekatan baharu kepada perniagaan, dan sering meletakkan lebih banyak pendapatan mereka kembali untuk menyokong keluarga dan komuniti mereka,” katanya, sambil menambah bahawa kedutaannya benar-benar mahu melihat lebih ramai wanita memegang jawatan kepimpinan dalam perniagaan dan merentasi semua sektor di Kemboja. – ANN/The Phnom Penh Post

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...