Kisah silam cetus gerakkan bantu kanak-kanak kelaparan

WATFORD – Sebuah kempen yang dilancarkan oleh penye-rang kelab bola sepak terkemuka Manchester United, Marcus Rashford untuk memberi makan kanak-kanak yang miskin semasa cuti sekolah telah bertukar menjadi politik bola sepak, menekankan kadar kemiskinan yang semakin meningkat semasa penularan koronavirus.

“Ini bukan politik tetapi ia adalah kemanusiaan,” menurut pemain berusia 22 tahun itu menerusi Twitter selepas kerajaan Perdana Menteri Boris Johnson mengundi untuk menolak cadangan memberikan makanan percuma kepada golongan muda yang terdedah semasa cuti sekolah.

Pemain bola sepak tersebut sebelum ini dipaksa untuk menarik semula cadangan oleh kerajaan untuk memberikan baucar makanan semasa cuti musim panas.

Kemerosotan ekonomi di-sebabkan oleh penularan wabak telah membuatkan ramai keluarga terbeban dan jatuh miskin, sehingga menyebabkan ramai yang tidak mampu membeli barang keperluan seperti makanan.

Sebagai pengiktirafan terhadap kempennya yang mendapat pujian meluas, dia telah dianugerahkan dengan pingat Member of the Order of the British Empire (MBE) oleh Ratu Elizabeth II baru-baru ini.

Sukarelawan bersedia untuk menghantar makanan. Tabung Trussell yang mempunyai 1,200 tabung makanan di seluruh UK, meramalkan 846,000 penghantaran makan kepada kanak-kanak di UK. – AFP
Para sukarelawan berusaha menyediakan makanan untuk kanak-kanak yang memerlukan disebabkan keluarga mereka terkesan dengan kemerosotan ekonomi akibat COVID-19. – AFP
Marcus Rasford membantu kanak-kanak yang miskin semasa cuti sekolah. – Agensi

Tetapi Johnson tidak berganjak kali ini, walaupun di Scotland dan Wales, mereka tetap meneruskan memberi makanan kepada kanak-kanak yang memerlukan semasa musim cuti.

Baru-baru ini beliau sekali lagi menekankan bahawa menaikkan pembayaran kebajikan kepada keluarga-keluarga semasa pandemik untuk memberi makanan kepada kanak-kanak tidak akan dibincangkan.

“Saya belum bercakap dengan Marcus sejak Jun. Pada pendapat saya apa yang dia telah lakukan adalah sangat hebat,” katanya.

“Kami tidak mahu melihat kanak-kanak kelaparan semasa musim sejuk, terutama Krismas, itu bukan yang diinginkan oleh kerajaan.”

Kira-kira 1.3 juta kanak-kanak di England mengambil manfaat dari makanan percuma di sekolah, menurut data rasmi terkini.

Julie McCulloch, pengarah dasar di Persekutuan Sekolah dan Pemimpin Kolej, berkata sekolah-sekolah melakukan apa yang terdaya untuk memberi makanan kepada kanak-kanak semasa cuti sekolah.

Tetapi mereka turut mengalami masalah kekurangan dana.

“Kami mewakili 20,000 buah pemimpin sekolah dan kolej seluruh UK jadi kami mendengar daripada mereka mengenai kesan kekurangan makanan kepada murid-murid dan ada beberapa kisah yang menyedihkan, sejujurnya mendedahkan kemiskinan yang dialami kanak-kanak pada masa ini,” katanya kepada AFP.

“Mungkin satu-satunya makanan berkhasiat yang mereka makan pada siang hari adalah makanan tengah hari yang mereka makan di sekolah.”

Beberapa ahli parlimen turut membidas pendirian kerajaan, di tengah-tengah kemarahan orang ramai yang ditujukan terhadap mereka.

Tetapi kerajaan UK enggan berganjak daripada pendirian mereka sehingga majlis setempat bersama sekolah-sekolah dan ahli perniagaan terpaksa ikut campur dalam menyediakan makanan.

“Sebagai ahli perniagaan tempatan, saya rasa kita perlu mengambil tanggungjawab untuk komuniti kita sendiri kerana gaji kita dibayar oleh komuniti,” kata salah sebuah pemilik kafe di Sheerness, Kent, yang menawarkan sarapan percuma kepada kanak-kanan semasa cuti.

“Kami hanya ingin membantu,” tambahnya.

Kelab bola sepak England dan peminat-peminatnya sementara itu turut memberi sumbangan berupa wang dan tabung makanan, yang menjadi jaring pelindung mereka seharian untuk keluarga yang susah sejak berlakunya krisis kewangan global lebih daripada sedekad lalu.

Sementara itu, Rashford mengetuai Jawatankuasa Khas Menangani Kekurangan Makanan Kanak-kanak yang turut disertai oleh organisasi makanan dan minuman Britain termasuk Deliveroo dan pasar raya Waitrose.

“Marcus Rashford telah melakukan tugas yang cukup hebat dalam memberi pendedahan mengenai isu ini kerana dia pernah mengalaminya, dia merasai apa yang telah dirasai oleh kanak-kanak yang kelaparan,” kata Andrew Tranter, 76, yang menjalankan tabung makanan di Watford, utara London.

Tabung Trussell, yang menyokong lebih dari 1,200 tabung makanan di seluruh UK termasuk di Watford, meramalkan bahawa 846,000 penghantaran akan diperlukan untuk menyediakan rangkaiannya dalam situasi semasa.

“Kami telah melihat peningkatan dalam jumlah pengguna yang menggunakan kemudahan kami, dari mula perintah berkurung pada Mac,” kata salah seorang sukarela, Tranter.

Sumbangan kewangan telah digunakan untuk membayar bil bagi keluarga yang ingin memanaskan makanan.

“Kami mempunyai sukarelawan yang sangat bagus dalam pekerjaan,” katanya kepada AFP sambil berdiri di tepi rak yang penuh dengan makanan tin, lampin dan pasta.

“Dan apabila mereka datang kepada kami, anda dapat rasakan mereka tertekan dan gelisah kerana mereka sentiasa mampu menyara keluarga mereka, mereka tidak pernah meminta-minta,” katanya. – AFP