Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

  NEW DELHI, 20 MAC – Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara perindustrian utama, Kumpulan Tujuh (G7) pada Mei dan mengumumkan pelan tindakan untuk inisiatif Indo-Pasifik baharu yang bertujuan menentang pengaruh China di rantau itu.

  Kishida, yang sedang dalam lawatan dua hari ke India, berkata beliau berharap untuk mempromosikan visi Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka, inisiatif yang diterajui Tokyo untuk kerjasama keselamatan dan ekonomi yang lebih besar, bertujuan untuk mengawal ketegasan Beijing yang semakin meningkat.

  Ia termasuk bantuan Jepun kepada ekonomi pesat membangun, sokongan untuk keselamatan maritim, penyediaan bot peronda dan peralatan pengawal pantai dan kerjasama infrastruktur lain.

  Ia sesuai dengan strategi keselamatan baharu Jepun yang diterima pakai pada bulan Disember di mana Jepun menggunakan peluru berpandu krus jarak jauh untuk mengukuhkan keupayaan serangan balas, dan menggunakan bantuan pembangunan lebih strategik untuk menyokong negara yang bersefahaman.

  India, yang mengetuai Kumpulan 20 negara perindustrian dan pasaran baharu muncul tahun ini, berkata hubungan dengan Jepun merupakan kunci kepada kestabilan di rantau ini. Kedua-dua negara, bersama-sama dengan Amerika Syarikat dan Australia, membentuk pakatan Indo-Pasifik yang dikenali sebagai Quad.

  Tuntutan wilayah China di Laut China Timur dan China Selatan telah menggemparkan negara jiran Beijing yang lebih kecil di Asia Tenggara serta Jepun, yang turut menghadapi ancaman daripada pembangunan nuklear dan peluru berpandu Korea Utara. – AP

  Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida (kiri) dan Perdana Menteri India, Narendra Modi, berjabat tangan selepas membuat kenyataan akhbar selepas pertemuan mereka di New Delhi, India. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jentera pelancar udara Korea U jatuh ke Laut Kuning

  SEOUL, 31 MEI – Korea Utara menembak apa yang didakwanya sebagai ‘jentera pelancar angkasa lepas’ ke arah selatan hari ini, namun jatuh ke Laut...
  - Advertisment -