Saturday, October 1, 2022
34.4 C
Brunei

Kit ujian kendiri: Peniaga di M’sia diberi tempoh seminggu patuhi harga

-

KUCHING, 5 SEPT – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan memberi masa seminggu bermula hari ini kepada para peniaga untuk mematuhi harga maksimum RM19.90 untuk kit ujian pantas antigen COVID-19 (ujian kendiri).

Menterinya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata pasukan pe-nguat kuasa akan melakukan pemantauan namun tidak akan mengeluarkan denda tetapi sebaliknya akan memberi peringatan kepada  peniaga supaya mengikut arahan penjualan harga maksimum itu yang berkuat kuasa hari ini.

“KPDNHEP akan beri tempoh seminggu untuk peniaga membuat penyesuaian harga kit ujian tersebut.  

“Ini bermakna kita juga prihatin terhadap peniaga tetapi penjualan itu harus mematuhi harga maksimum ditetapkan yang bermula hari ini,” katanya selepas membuat pemeriksaan harga kit tersebut di sebuah farmasi di sini, hari ini.

Selain itu, Nanta berkata KPDNHEP juga akan membuat pemeriksaan terhadap pemborong untuk memastikan harga maksimum RM16 dipatuhi kerana ia turut diwartakan.

Kegagalan peniaga dan pemborong untuk mematuhi harga maksimum itu boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 dan boleh dikenakan penalti.

Sementara itu, berhubung harga maksimum ujian Kit Ujian Pantas (RTK) Antigen dan Ujian Tindak Balas Berantai Polimerase (RT-PCR) yang dilakukan di klinik, Nanta berkata KPDNHEP sedang menunggu nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia serta akan melakukan perbincangan dengan wakil industri untuk pelaksanaan itu. – Bernama

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi (kiri) memeriksa harga kit ujian pantas antigen COVID-19 di sebuah farmasi di Kuching, semalam. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -