Sunday, March 3, 2024
29.2 C
Brunei

  -

  Kitar sisa plastik menjadi seni

  AMMAN – Maria Nissan seorang seniman yang berpangkalan di Jordan, dalam misi untuk menghapuskan dunia plastik sekali guna dan meningkatkan kesedaran orang ramai tentang bencana alam sekitar melalui seni yang menarik perhatian.

  Salah satu muralnya yang paling terkenal menghiasi sisi bangunan di ibu negara Amman, iaitu sebuah karya gergasi yang diperbuat daripada lebih 2,000 botol plastik, hampir 1,000 beg beli-belah dan lebih 150 hos paip hookah.

  Nissan merupakan seorang warga Amerika Syarikat yang berasal dari Iraq, berkata dia terpesona dengan Amman ketika pertama kali melawat tiga tahun lalu, tetapi juga merasa ‘kecewa dan marah’ melihat timbunan sampah di jalanan dan di kawasan yang indah dengan alam semula jadi.

  “Walaupun keindahan bandar ini, ketika berjalan di jalanannya boleh menjadi perjalanan yang dipenuhi dengan pelbagai jenis sampah,” kata wanita berusia 35 tahun itu.

  “Pandangan saya tidak boleh berpaling dari beg plastik yang banyak, botol-botol kaca, tin-tin soda, pembungkus gula-gula,” kata Nissan, yang kadang-kadang memakai pakaian yang diperbuat daripada beg Ikea biru yang kukuh.

  Maria Nissan menunjukkan salah satu karya seninya yang dihasilkan daripada sisa plastik yang dikutip dari jalanan, di ibu negara Jordan, Amman. – AFP
  Kelihatan Maria Nissan membuat salah satu karyanya. – AFP

  Dilatih dalam seni melukis di AS dan Itali, Nissan memutuskan untuk mengumpul dan menggunakan semula sampah untuk mencipta seni yang selalunya bertemakan wajah wanita, bunga dan motif Oriental.

  Rumahnya, di mana dia mempunyai ruang kerja atas bumbung di bawah kanopi yang besar, dipenuhi dengan setiap jenis objek plastik terbuang yang boleh dibayangkan, daripada pisau cukur dan berus gigi hingga pemetik api, pen dan sudu plastik.

  “Seni yang diperbuat daripada plastik adalah cara konkrit dan berkuasa untuk menimbulkan kebimbangan mengenai isu alam sekitar yang memberi kesan kepada rakyat Jordan, anak-anak mereka, komuniti mereka dan persekitaran semula jadi kerajaan,” katanya.

  Masalah semua orang

  “Botol yang dibuang di lembah akan mengambil masa sehingga 450 tahun untuk terurai,” kata Nissan sambil menunjukkan kesannya ialah “plastik mikro yang mencemarkan tanah, air dan hidupan liar.

  “Oleh kerana plastik dibuang sewenang-wenangnya di ladang dan air, secara tidak langsung ternakan dan ikan akan termakan kepingan plastik yang akhirnya akan kami temui di pinggan kami.”

  Hasil kerja Nissan telah dipamerkan dalam 12 pameran di Jordan serta di Itali dan Greece, dan dipaparkan di saluran Instagramnya @marianissanart, semuanya dengan tujuan mengubah fikiran dan tabiat.

  Rakyat Jordan menggunakan tiga bilion beg plastik setiap tahun, sebahagian daripada beban sisa pepejal tahunan negara sebanyak 2.2 juta tan, yang mana hanya tujuh peratus dikitar semula, menurut Program Pembangunan PBB.

  Nissan menggesa orang ramai untuk mengelak daripada membeli produk plastik dan pergi membeli-belah dengan beg guna semula, dan juga menyokong cukai ke atas plastik sekali guna.

  “Akibat pencemaran plastik sekali guna sering tertangguh, dan oleh itu sukar untuk orang ramai berasa bertanggungjawab terhadap perbuatan mereka sendiri,” katanya.

  “Plastik kembali kepada kita dalam satu cara atau yang lain… Ia bukan tanggungjawab sesiapa sehingga ia menjadi masalah semua orang.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parlimen Pakistan akan pilih PM pada hari ini

  ISLAMABAD, 3 MAC - Dewan Rakyat Pakistan dijangka memilih perdana menteri baharu negara itu pada Ahad, lapor Sputnik. Calon untuk jawatan itu terdiri Presiden Parti...