Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

Kittel cipta kemenangan ke-5

PAU, Perancis, 13 Julai – Marcel Kittel terus mendominasi Tour de France, memenangi peringkat kelimanya di Pau semalam.

Dylan Groenewegen dari Belanda berada di tempat kedua dengan Edvald Boasson Hagen dari Norway berada di tempat ketiga ketika Chris Froome mengekalkan jersi pendahuluan berwarna kuning.

Tetapi terdapat kesukaran bagi Maciej Bodnar dari Poland yang bersendiri sejauh lebih dari 200km, berjaya dikejar dengan perlumbaan berbaki 300 meter.

Apabila berjaya dikejar, terdapat kedudukan yang tidak dapat dielakkan mengenai kejayaan Kittel, ke-14 pada keseluruhannya di Jelajah.

Penunggang dari Quick-Step meletakkan dirinya di sekitar sedozen penunggang terbaik menuju ke kilometer terakhir dan kemudian mula untuk bergerak pantas dalam beberapa ratus meter, menyimpan pecutan terakhirnya yang diperlukannya untuk mengatasi dua penunggang terakhir di depannya, Boasson Hagen dan Michael Matthews dari Australia.

Marcel Kittel (jersi hijau) menunjukkan angka lima ketika melintasi garisan penamat dalam peringkat ke-11 Tour de France. – AFP
Marcel Kittel (jersi hijau) menunjukkan angka lima ketika melintasi garisan penamat dalam peringkat ke-11 Tour de France. – AFP

Groenewegen cuba untuk kekal di belakang Kittel sepanjang pecutan dalam harapan untuk berada dalam barisan, tetapi tidak mempunyai tenaga bagi mengatasi penunggang dari Jerman itu.

Dalam setiap dari lima tahun seorang penunggang dominan dalam penyudah pecutan, dengan Mark Cavendish dari Britain memenangi empat peringkat pada tahun lepas dan Andre Greipel dari Jerman menyamainya pada tahun sebelumnya.

Dua tahun sebelum itu, Kittel telah menjadi penunggang terpantas, memenangi empat peringkat dalam setiap 2013 dan 2014.

Dengan sekurang-kurangnya tiga lagi penyudah pecutan dalam perlumbaan itu, Kittel mungkin akan menyamai rekod kemenangan lapan peringkat dalam satu perlumbaan Jelajah. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -