KKBS adakan program sempena Kempen Hari Bertindak

Oleh Yusrin Junaidi & Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 DIS – Sempena Kempen Hari Bertindak, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan telah mengadakan Volunteer Chatbox secara dalam talian, hari ini.

Hadir ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin.

Volunteer Chatbox yang dianjurkan bersama rakan strategik, Rangkaian Profesional Muda (YPN) itu merupakan program perbincangan yang menumpukan kepada cabaran dan peluang dalam pelaksanaan aktiviti kesukarelaan dalam musim pandemik.

Terdahulu, Volunteer Chatbox dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah dan diikuti dengan Liputan Siaran Langsung Sukarelawan In Action dari komuniti pusat pengasingan Temburong oleh Persatuan Pengakap Daerah Temburong.

Program ini diteruskan dengan Sesi Bual Bicara Volunteer Chatbox dengan tajuk Cabaran dan Peluang di Musim Pandemik.

Program telah menjemput tiga orang penggiat aktiviti sukarelawan yang terlibat semasa wabak COVID-19 di Negara Brunei Darussalam iaitu Pengasas Hand4HandBN, Haji Muhd Iqbal Fakhri bin Haji Damit; Ketua Belia, Majlis Kesejahteraan Masyarakat (MKM), Hajah Hamizah binti Dato Paduka Haji Mohd Nor dan Sukarelawan Belia, Awang Muhd Abdul Wafi bin Haji Sofian manakala itu, Edutainer dan Youth Advocate, Pengiran Salimatul Sa’ada binti Pengiran Mohd Saleh selaku moderator.

Program turut menyaksikan Persembahan Tarian Tradisional Joget Baju Putih oleh Kelab Belia Permata Hijau Temburong.

Bagi orang ramai yang berminat untuk mengikuti sebarang kerja sukarelawan boleh memuat turun aplikasi Mangalinga dan mendaftar selaku sukarelawan.

Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan semasa menyertai program tersebut yang diadakan secara dalam talian. – Gambar serahan KKBS.