KKM galak pakai penutup hidung dan mulut

PUTRAJAYA, 4 MEI – Pemakaian penutup hidung dan mulut sangat digalakkan dalam kalangan rakyat terutama bagi mereka yang berada di kawasan awam dan sesak bagi mengurangkan risiko jangkitan COVID-19, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

“Kementerian Kesihatan (KKM) menggalakkan mereka memakai penutup hidung dan mulut  tetapi sekarang ini bukan satu kewajipan,” katanya dalam sidang media harian COVID-19, di sini hari ini.

Selain itu, Dr Noor Hisham juga mengingatkan syarat lain juga perlu dipatuhi iaitu jarakan sosial yang selamat sekurang-kurangnya satu meter serta amalan kebersihan diri yang tinggi dengan kerap mencuci tangan.

“Kalau boleh amalkan jarakan sosial sekurang-kurangnya satu meter jadi kita boleh elakkan penularan COVID-19. KKM harap semua rakyat Malaysia akan patuh kepada SOP (Prosedur Operasi Standard),” katanya.

Ditanya mengenai pematuhan orang awam terhadap Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), Dr Noor Hisham berkata ia adalah terlalu awal untuk dinilai.

“Bagaimanapun  melihat kepada amalan di negara lain seperti  Taiwan dan Korea Selatan, mereka tidak ada PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) tetapi mereka mempunyai disiplin sosial dan mematuhi SOP.  Sekarang SOP adalah jelas dan KKM menggesa semua rakyat Malaysia untuk mengamalkan jarakan sosial, memakai penutup hidung dan mulut, kerap membasuh tangan dari semasa ke semasa,” katanya. – Bernama

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian perkembangan COVID-19 di Kementerian Kesihatan Malaysia, kelmarin. – Bernama