KKM pertimbang penguatkuasaan larang bawa anak keluar

PUTRAJAYA, 18 MEI – Orang ramai yang masih berdegil membawa anak kecil ke tempat awam tanpa urusan penting berkemungkinan berhadapan tindakan penguatkuasaan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Jelasnya, KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan mengadakan perbincangan esok berhubung perlaksanaan penguatkuasaan terhadap mereka yang masih berdegil. Setakat ini, KKM dan MKN masih menggunakan pendekatan lembut dengan menasihati ibu bapa terlebih dahulu sebelum sebarang tindakan diambil.

“Sekarang ini kita (bersama MKN) akan berbincang bagaimana kita dapat menguatkuasakan (tindakan) iaitu mengambil tindakan kepada ibu bapa yang membawa kanak-kanak ke tempat awam dan hospital tanpa ada temu janji,” katanya pada sidang media perkembangan COVID-19 hari ini.

Dr Noor Hisham menjawab soalan pemberita sama ada KKM akan mengeluarkan sebarang arahan berhubung tindakan ibu bapa yang membawa anak pergi ke tempat awam tanpa urusan penting sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini. – Bernama