Klopp cukup teruja skuad Liverpool kembali berlatih

LONDON, 1 JUN – Jurgen Klopp mengakui semalam bahawa satu perkembangan besar dapat melihat kembali skuad Liverpoolnya kembali berlatih bersama ketika mereka bersiap untuk kembali ke Liga Perdana Inggeris (EPL).

EPL dijadualkan kembali semula pada 17 Jun ini dan pasukan dapat meneruskan latihan berkumpulan setelah beberapa minggu melakukan pengasingkan diri kerana perintah berkurung akibat COVID-19.

Ini adalah masa yang sangat mengecewakan bagi pengurus Liverpool, Klopp, di mana pasukannya hanya memerlukan dua kemenangan sahaja lagi untuk memenangi gelaran EPL ketika musim itu dihentikan kerana wabak itu pada bulan Mac lalu.

“Kami tidak pernah menjalani sembilan minggu tanpa latihan bola sepak dalam hidup kami sejak kami bermain bola sepak. Itu semua berbeza tetapi menarik juga,” kata Klopp di laman web Liverpool.

Liverpool mendahului 25 mata di depan Manchester City yang berada di tempat kedua, meletakkan harapan memenangi gelaran EPL pertama mereka dalam masa 30 tahun.

Jurgen Klopp menyaksikan para pemainnya menghadiri sesi latihan di Melwood di Liverpool, England, menjelang perlawanan bola sepak pusingan kedua Liga Juara-Juara UEFA menentang Atletico Madrid pada 27 Mei lalu. – AFP

Perlawanan pertama The Reds dijadualkan menjadi pertembungan Merseyside menentang Everton dan Klopp sedang membina kecergasan pemainnya menjelang tarikh tersebut.

“Kami tidak harus begitu cergas sekarang. Kami mencubanya dengan meningkatkan intensiti hari demi hari, tetapi kami harus cergas pada hari ke-19 atau ke-20, di mana mereka akan memberikan segalanya menentang Everton, saya rasa,” kata Klopp.

“Itulah saat ketika kita inginkan pada tahap 100 peratus. Hanya tinggal tiga minggu sahaja lagi hingga saat itu, itu sangat bagus. Kami mahu menggunakannya dan kami akan melakukannya.

“Dalam pra-musim kami, kami tidak mengharapkan cuti yang panjang di antara musim, maka ini adalah tempoh yang sangat penting bagi kami.”

Liverpool kini sedang menunggu pengesahan mengenai jadual dan tempat setelah ketua polis kanan melahirkan kebimbangan mengenai kelab itu yang akan memainkan sebarang kemungkinan merebut gelaran di Anfield atau stadium pasukan lain.

Semua perlawanan akan dimainkan di stadium tertutup dan disarankan Liverpool mungkin harus berpindah ke tempat yang neutral dalam usaha untuk menghalang peminat berkumpul di luar. – AFP