Klopp yakin magis The Reds

LONDON, 22 APRIL – Jurgen Klopp percaya masih ada ruang untuk diperbaiki bagi Liverpool meskipun mereka menikmati kempen Liga Perdana Inggeris yang cemerlang, yang mana kini telah digantung kerana pandemik koronavirus.

The Reds berada 25 mata di hadapan dari tempat kedua, Manchester City dan semakin hampir menjulang kejuaraan liga pertama sejak tahun 1990 apabila bola sepak digantung bulan lalu.

Tetapi Klopp berkata Liverpool, yang memenangi Liga Juara-Juara tahun lalu dan hanya tewas satu perlawanan Liga Perdana Inggeris sepanjang musim, masih boleh melakukan yang lebih baik.

“Kami tidak akan berubah, itu perkara pertama, tetapi sama ada kami akan berjaya, itu bergantung kepada bagaimana kelab lain melakukan penambahbaikan kerana mereka mempunyai peluang untuk memperbaiki diri, melakukan perkara dengan lebih baik,” dia memberitahu Sky Sports.

“Jadi saya tidak mengetahui apa yang akan terjadi kepada kami pada masa hadapan. Tetapi kami tidak akan berubah, pasukan ini bukan yang terakhir, dan kami mempunyai banyak ruang untuk diperbaiki, dan kami sedang berusaha untuk itu.

“Kami mempunyai pemain baru yang diserapkan dari pasukan muda. Kami boleh memperbaiki pasukan ini, yang mana itu adalah hebat.”

Klopp tidak percaya bola sepak mesti ‘dipaksa semula’ selepas penutupan COVID-19 tetapi dia mengakui ia mempunyai impak yang positif bagi keadaan negara ini.

“Kami berada di rumah, semuanya terasing, kami tidak mempunyai sebarang kes atau perkara seperti itu,” kata Klopp.

“Jika kami berkumpul bersama dan berlatih dalam satu kumpulan yang mempunyai dua atau lima atau enam atau lapan, saya tidak pasti ia adalah dibolehkan, kami terpaksa menunggu dari pihak kerajaan. Kami tidak akan dipaksa dan kami tidak akan memaksa, kerana kami tidak boleh berbuat demikian, sama sekali tidak boleh.” – AFP

Jurgen Klopp percaya masih ada ruang untuk diperbaiki bagi Liverpool dan berkata bahawa bola sepak tidak boleh dipaksa untuk kembali selepas penutupan akibat COVID-19. – AP