Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

Kod kuning tidak bahaya tapi berisiko dijangkiti

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 SEPT – Sejak penularan COVID-19 di negara ini, sebahagian orang ramai melahirkan perasaan kecewa kerana terdapat sebahagian premis perniagaan tidak membenarkan mereka yang mempunyai kod kuning dalam aplikasi BruHealth untuk memasuki premis mereka.

Menjawab masalah tersebut, Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menjelaskan, perkara tersebut sepatutnya tidak terjadi kerana mereka yang mempunyai kod warna kuning ini tidak membahayakan cuma mereka berisiko tinggi dijangkiti virus.

Beliau semasa sidang media seterusnya memaklumkan bahawa individu yang mempunyai kod kuning itu adalah mereka yang mempunyai risiko untuk dijangkiti COVID-19 adalah tinggi disebabkan mereka mungkin mempunyai penyakit kencing manis, darah tinggi, sakit jantung, kolesterol dan sebagainya.

Oleh itu, beliau turut menegaskan kepada pihak syarikat perniagaan untuk tidak menghalang mereka yang mempunyai kod kuning ini untuk memasuki premis atau kedai mereka.

“Kod kuning itu adalah sebagai peringatan, yang menunjukkan mereka mempunyai risiko tinggi untuk dijangkit tapi mereka dibolehkan untuk memasuki kedai atau premis kerana mereka bukanlah pesakit positif COVID-19 atau yang telah sembuh positif,” tambahnya.

Sehubungan itu, orang ramai yang kurang memahami mengenai kod warga BruHealth ini boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan untuk keterangan lebih lanjut.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -