Kolam renang dibuka semula

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 JULAI – Pusat-pusat kolam renang akhirnya membuka pintu kepada orang ramai kelmarin berikutan pengumuman tahap pertama pelan de-escalation baru-baru ini khusus untuk kolam renang.

Kolam Renang Kebangsaan Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas turut menyaksikan peminat sukan renang kembali semula setelah beberapa bulan ditutup kerana wabak COVID-19.

Pusat-pusat kolam renang diberi kebenaran beroperasi dengan kapasiti yang terhad iaitu 30 peratus sahaja dan tidak melebihi 50 orang dalam satu masa.

Di bawah garis panduan berkenaan, hanya perenang berusia di atas 15 tahun yang dibenarkan menggunakan kemudahan kolam renang dan hanya akan dibukakan untuk tiga kali seminggu sahaja.

Kolam renang di bawah Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan akan dibuka setiap hari Selasa, Jumaat dan Ahad sementara hari operasi untuk kolam lain bergantung pada pemilik masing-masing.

Peminat sukan renang dilihat sedang berbaris di depan Kolam Renang Kebangsaan Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas berikutan kebenaran dari pihak kerajaan bagi pembukaan semula pusat-pusat kolam renang di seluruh negara.

Setiap perenang hanya dibenarkan menggunakan kemudahan selama satu jam dan waktu operasi adalah dari 8 pagi hingga 9 pagi, 10 pagi hingga 11 pagi, 1 petang hingga 2 petang, 3 petang hingga 4 petang dan 5 petang hingga 6 petang.

Pengendali kolam renang harus memastikan tahap klorin adalah dalam keadaan sesuai dengan standard kesihatan yang ditetapkan.

Pengguna juga perlu memastikan kebersihan diri dan mereka yang menghadapi sebarang simptom gejala jangkitan dan berisiko tinggi tidak akan dibenarkan masuk.

Manakala aktiviti yang melibatkan kontak atau perkongsian peralatan tidak dibenarkan. Penggunaan seperti bilik persalinan, bilik mandi dan bilik tandas adalah dibenarkan untuk digunakan.

Orang ramai juga diingatkan supaya tidak membuat perkumpulan ramai sebelum dan selepas menggunakan kolam renang di dalam atau kawasan sekitarnya.

Pengendali kolam renang mesti memaklumkan kepada pengguna mengenai perlunya mematuhi penjarakan sosial ketika tiba di kolam renang dan setelah selesai sesi mereka.

Pusat-pusat kolam renang juga mesti menyediakan prosedur bagi memastikan peralatan kolam renang adalah selamat untuk digunakan dan disanitasi.

Semua kakitangan kolam renang dimestikan memakai penutup mulut dan hidung dan sarung tangan sementara para pengguna perlu membawa pembasmi kuman sendiri sebagai langkah perlindungan.