Kolam renang kini mula beroperasi

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 JULAI – Kolam-kolam renang di seluruh negara beroperasi semula hari ini setelah ditutup kira-kira tiga bulan akibat penularan wabak COVID-19, dengan mengehadkan 30 peratus daripada kapasiti biasa dan tidak melebihi 50 orang dalam satu masa.

Penggunaan kolam renang untuk Kesediaan Operasi Tahap 1 yang hanya dibuka tiga hari seminggu dan hanya dibenarkan kepada pengguna berumur 15 tahun ke atas sahaja.

Manakala bagi kolam-kolam renang di bawah kawalan Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), ia hanya dibukakan pada setiap hari Selasa, Jumaat dan Ahad sahaja sementara hari operasi bagi kolam-kolam renang lain adalah tertakluk kepada pemilik masing-masing.

Menurut kenyataan KKBS, hari ini, pengguna kolam renang juga dihadkan masa kepada satu jam sehari bagi setiap orang dan masa beroperasi adalah dari pukul 8 hingga 9 pagi, 10 hingga 11 pagi, 1 hingga 2 petang, 3 hingga 4 petang dan 5 hingga 6 petang.

Pemilik kolam renang juga hendaklah memastikan tahap klorin adalah mengikut piawaian kesihatan yang ditetapkan dan pengguna juga dimestikan menjaga kebersihan diri.

Manakala kafeteria, restoran dan kantin hanya dibenarkan beroperasi pada kadar kapasiti 90 peratus dalam satu masa tertakluk kepada ruang kapasiti kafeteria, restoran atau kantin berkenaan.

Bagi individu yang mengalami gejala dan berisiko tinggi adalah tidak dibenarkan masuk selain memastikan garis panduan penjarakan sosial sentiasa dipatuhi seperti yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa.

Sementara itu bagi pengguna yang ingin memasuki kolam renang, perlu membuat tempahan terlebih dahulu dan mereka dimestikan untuk mengimbas kod QR sebaik sahaja tiba dan selesai bagi tujuan pengesanan kontak jika diperlukan.

Sebarang aktiviti yang memerlukan kontak atau berkongsi peralatan adalah ditegah dan untuk menjaga kebersihan, pengguna diingatkan untuk membawa tuala dan botol air mereka sendiri.

Kolam renang di seluruh negara mula dibenarkan beroperasi tiga hari dalam seminggu bagi Kesediaan Operasi Tahap 1 .

Tahap klorin dalam kolam-kolam renang juga perlu dipastikan mengikut piawaian kesihatan yang ditetapkan.