Thursday, February 9, 2023
23.4 C
Brunei

-

Koleksi figura animasi penuh nilai sentimental

Oleh Sim Y. H.

‘Autobots, roll out!’, itulah antara kalimat yang tidak asing bagi mereka yang mengikuti siri animasi Transformers yang ditayangkan di kaca televisyen suatu ketika dahulu.

Animasi Transformers ditayangkan pada tahun 1980an yang mengisahkan mengenai pertarungan di antara dua kumpulan robot, Autobot dan Decepticon, dari planet Cybertron hingga ke Bumi bagi mendapatkan sumber tenaga, Energon.

Dengan adanya rancangan animasi itu, ia telah melahirkan satu fenomena barisan permainan robot yang boleh berubah menjadi pelbagai jenis kende-raan dan barangan seharian seperti kamera, radio dan mikroskop yang menjadi pilihan utama kanak-kanak yang membesar pada era tahun 80an.

Meskipun, rata-rata mereka telah meningkat dewasa, namun bagi sebilangan peminat permainan dan rancangan animasi berkenaan, ia telah menjadikannya satu hobi untuk mengumpul dan mempamerkan model-model aksi Transformers dengan bangga di rumah dan ruang pejabat mereka.

Penulis mengakui merupakan salah seorang peminat Transformers sejak usia muda lagi bukan sahaja menerusi rancangan animasinya tetapi juga permainan-permainan yang menjadi teman ketika membesar.

Pelbagai watak Transformers dikeluarkan oleh pengeluarnya, Hasbro dan Takara, untuk dikumpul oleh pengemar-pengemar watak animasi tersebut.

Watak ketua Decepticons, Megatron dalam siri Transformers.

Semasa usia kanak-kanak, penulis mempunyai beberapa buah model aksi mainan watak Transformers yang dibelikan oleh ibu, keluarga serta rakan-rakan dan dari situlah, minat itu berkembang.

Walaupun model-model aksi Transformer Generasi Satu (G1) itu sudah tidak ada lagi dalam simpanan penulis, kerana banyak yang telah rosak atau hilang tetapi kekal segar di ingatan.

Kini, pengeluar permainan Transformers, Hasbro dan Takara, mengeluarkan barisan model aksi Transformers baharu setiap tahun dan ia membolehkan penggemar untuk mengumpul watak-watak kegemaran mereka.

Hasbro dan Takara mengeluarkan barisan model Transformers baharu pada tahun ini termasuklah barisan permainan, Transformers Legacy, menjadi pilihan di mana mereka mengeluarkan watak-watak popular bukan sahaja dari generasi awal Transformers tetapi juga watak-watak daripada siri animasi yang lebih moden, watak daripada siri komik dan juga permainan video dengan rekaan yang baharu tetapi pada masa yang sama, memasukkan ciri-ciri unik yang menjadikan watak-watak berkenaan popular.

Pada tahun ini, Hasbro dan Takara meneruskan barisan watak, Transformers Legacy, Evolution, memperkenalkan beberapa lagi watak popular Transformers dengan rekaan yang baharu serta juga yang sinonim dengan watak-watak berkenaan.

Walaupun koleksi penulis masih lagi di tahap kecil jika dibandingkan dengan lebih ramai peminat atau pengumpul yang berada di tahap ‘otai’ di luar sana, tetapi setiap watak dalam koleksi berkenaan mempunyai nilai sentimental.

Penulis hanya mengumpul watak yang menarik dan sebahagian besar koleksi itu, adalah daripada pengeluar pihak pertama (1st Party) iaitu Hasbro atau Takara tetapi juga mempunyai beberapa jenis model yang dikeluarkan oleh pihak ketiga (3rd Party ) dan pihak keempat (4th Party).

Kebanyakan model aksi diperoleh di kedai-kedai di Brunei, penjual yang mengimport dari luar negara, pesanan dari kedai dalam talian atau juga kedai-kedai semasa melancong ke luar negara.

Selain daripada itu, penulis juga membuat modifikasi terhadap beberapa model aksinya bagi memberikannya perwatakan yang unik.

Modifikasi yang dibuat, biasanya, memberikan warna yang baharu kepada model itu atau menukar bentuknya daripada segi kepala atau aksesorinya untuk membuat model bagi watak-watak yang tidak dikeluarkan oleh syarikat pengeluar.

Selain daripada mengumpul model watak Transformers, penulis juga mengumpul beberapa model aksi watak-watak komik kegemaran tetapi jumlah koleksi itu tidak sebesar koleksi watak Transformers.

Setiap watak Transformers yang dikumpul mempunyai erti tersendiri bagi diri penulis kerana bukan sahaja ia memberikan kepuasan untuk mengumpul sesuatu yang menjadi pilihan tetapi ia juga sebagai satu hobi yang unik dan menyeronokkan kerana setiap model memiliki kejuruteraannya yang tersendiri dari segi transformasinya.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -