Koleksi pertama Shakespeare dijual AS$9.97 Juta

NEW YORK, 15 OKT – Satu naskhah koleksi pertama drama oleh William Shakespeare dijual semalam dengan harga AS$9.97 juta pada pelelongan di New York, sekali gus mencatat rekod baharu untuk hasil kerja kesusasteraan.

Harga yang dibayar untuk kerja itu, lebih dikenali sebagai First Folio jauh melebihi anggaran AS$4 hingga AS$6 juta yang ditetapkan oleh Christie’s, yang menganjur pelelongan itu.

Koleksi itu, dicetak pada 1623 dan mengandungi 36 drama oleh guru Inggeris itu, sering digambarkan sebagai kerja kesusasteraan paling agung dalam Bahasa Inggeris.

Ia diterbitkan selepas kematian Bard, yang hidup dari 1564 sehingga 1616, dan dikumpul oleh dua sahabatnya, John Heminge dan Henry Condell. Ia mengandungi kerja-kerja yang mungkin telah hilang jika bukan disebabkan koleksi itu, termasuk ‘Macbeth’ dan ‘Twelfth Night.’ Beberapa buku telah dijual dengan harga lebih tinggi, seperti Codex Leicester Leonardo Da Vinci, yang dibeli oleh Bill Gates dengan harga AS$30.8 juta pada 1994. Namun tidak ada satu pun yang merupakan kerja kesusasteraan fiksyen. – AFP