Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Kolera ragut 23 jiwa di Etiopia

  NAIROBI, 30 NOV – Kolera telah meragut nyawa kira-kira 23 orang di bahagian timur Etiopia, kawasan yang terjejas oleh banjir besar, kata badan amal, Save the Children hari ini, memperingatkan bahawa wabak itu boleh menjadi tidak terkawal di seluruh rantau.

  Etiopia, bersama-sama dengan jiran Kenya dan Somalia, telah dilanda oleh hujan lebat yang berkaitan dengan corak cuaca El Nino, mengakibatkan banjir kilat yang telah membunuh puluhan orang di seluruh Lautan Afrika dan memindahkan kira-kira dua juta orang.

  Save the Children mengatakan bahawa dalam tempoh dua minggu terdapat 772 kes kolera yang disahkan dan 23 kematian di wilayah Somali timur Etiopia yang bersempadan dengan Somalia.

  Di daerah Kelafo yang paling terjejas, menurut badan amal itu pasukannya melaporkan peningkatan penyakit tersebut di kalangan kanak-kanak di bawah umur lima tahun, yang menyumbang hampir 80 peratus kes yang disahkan.

  “Gabungan sistem air akibat banjir yang tidak selamat, kekurangan perkhidmatan sanitasi asas, dan loji rawatan air yang rosak telah mendorong lonjakan penyakit ini,” kata badan amal yang berpusat di UK itu dalam satu kenyataan.

  Ia mengatakan sekurang-kurangnya 91 buah daerah di seluruh Etiopia telah melaporkan kes kolera, penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang biasanya dijangkiti melalui makanan atau air yang tercemar.

  “Save the Children memperingatkan bahawa wabak kolera di Etiopia dan di seluruh Lautan Afrika boleh menjadi tidak terkawal jika tindakan segera tidak diambil oleh kerajaan dan penderma untuk menyediakan air minuman yang bersih dan kemudahan sanitasi untuk penduduk yang terpaksa meninggalkan rumah mereka akibat air bah.” – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...