Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

Komited bina perkampungan ilmu

-

BABINO, REPUBLIK MACEDONIA UTARA – Ramai orang berkemas dan meninggalkan kampung Babino di Macedonia Utara yang terpencil beberapa tahun lalu.

Tetapi Stevo Stepanovski dan koleksi 20,000 bukunya yang luar biasa kekal di kawasan yang hampir terbiar itu.

Perpustakaan itu bermula dari moyang Stepanovski yang telah diberikan sekumpulan buku pertamanya daripada askar Uthmaniyyah yang melalui perkampungan itu pada akhir abad ke-19.

Selain buku sejarah dan novel Bahasa Macedonia, terdapat buku dalam Bahasa Farsi, Arab dan Turki dengan pelbagai buku dalam Bahasa SerboCroat, bahasa utama Yugoslavia lama yang mana kampung itu pernah menjadi sebahagian daripadanya.

Perpustakaan itu menempatkan gambar asal oleh seorang wartawan yang membuat liputan Perang Dunia Pertama, peta antik dan kamus Babel yang meliputi banyak bahasa di rantau ini.

Perpustakaan itu bermula dari moyang Stepanovski yang telah diberikan sekumpulan buku pertamanya daripada askar Uthmaniyyah yang melalui perkampungan itu pada akhir abad ke-19. – AFP
Stevo Stepanovski menunjukkan salah satu koleksi yang terdapat di perpustakaannya di kampung Babino di barat Macedonia. – AFP
Perpusatakaan Stevo Stepanovski di kampung Babino di barat Macedonia yang memiliki koleksi 20,000 buku. – AFP
Salah seorang pelawat membaca buku di perpustakaan milik Stevo Stepanovski. – AFP

“Ini adalah perkampungan kesedaran dan pendidikan,” kata Stepanovski, 72, yang kerap mengalu-alukan tetamu dengan secawan kopi di rumah batu berusia berabad-abad, tempat perpustakaan itu terletak.

Perpustakaan itu membantu menjadikan penduduk kampung celik huruf, dengan sejumlah besar daripadanya menjadi guru.

Tiada rumah tanpa guru

“Tiada rumah tanpa guru,” menurut Stepanovski.

Tetapi pembelajaran mereka juga adalah kehancuran kampung. Pada tahun 1950an, kerajaan Yugoslavia memanggil guru-guru di lembah untuk usaha literasi di seluruh negara dengan berkesan merampas sebahagian besar kawasan penduduknya.

Seperti kebanyakan kawasan miskin di tenggara Eropah ini, Macedonia Utara telah diserang oleh kemerosotan demografi.

Tiga kali ganda daripada populasi yang semakin tua, kadar kelahiran yang semakin berkurangan dan penghijrahan beramai-ramai telah menyebabkan banyak kampung di kawasan pedalaman luar bandarnya ditinggalkan.

Babino telah terkesan dengan teruk, di mana dahulu ia mempunyai lebih daripada 800 penduduk, tetapi kini terdapat hanya tiga penduduk tetap.

Dan sementara anak-anak Stepanovski yang dewasa telah berpindah ke tempat lain, namun dia bertekad untuk meneruskan perpustakaannya di Babino.

Sebaliknya dunia datang kepadanya, dengan antara 3,000 dan 3,500 orang setahun melawat perpustakaan.

Kebanyakannya datang dari bandar dan kampung berdekatan atau dari negara jiran, tetapi terdapat juga kadang-kala pengembara dari Brazil, Mesir dan Maghribi bersama-sama dengan sejumlah sarjana dan penyelidik sastera.

“Saya terkejut tajuk boleh ditemui di sini yang tidak boleh ditemui di perpustakaan bandar,” kata Goce Sekuloski, seorang profesor muzik di sebuah seminari di ibu negara Skopje yang melawat Babino baru-baru ini selepas mendengar tentang tempat itu daripada rakan-rakan.

Stepanovski juga telah membina sebuah amfiteater kecil untuk bacaan awam dan konsert.

“Saya menawarkan pemikiran yang aman untuk orang ramai datang dan duduk di sini dan merasai sendiri suasananya,” katanya.

“Jika awda ingin menemui keajaiban buku… awda boleh membuatnya dengan sempurna di sini.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -