Wednesday, December 7, 2022
31.3 C
Brunei

-

Komited kukuh hubungan dua hala

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan Kementerian Pertahanan

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 NOV – Negara Brunei Darussalam dan Republik Indonesia mengesahkan komitmen untuk memperkukuhkan lagi hubungan pertahanan dua hala semasa Mesyuarat Jawatankuasa Kerjasama Pertahanan Bersama (JKPB) ke-4 yang berlangsung di Hotel Grand Mercure Kemayoran, Jakarta, Republik Indonesia, baru-baru ini.

Mesyuarat tersebut telah dipengerusikan bersama oleh Setiausaha Tetap (Dasar, Kewangan dan Pentadbiran), Kementerian Pertahanan, Negara Brunei Darussalam, Kolonel (B) Norsuriati binti Haji Sharbini dan Sekretaris-Jenderal, Kementerian Pertahanan, Republik Indonesia, Marsekal Udara Danny Ermawan Taufanto, M.D.S.

Turut hadir ialah para pegawai dari Kementerian Pertahanan dan angkatan bersenjata kedua-dua negara.

Mesyuarat itu turut membincangkan kemajuan mengenai kerjasama pertahanan dua hala dan menerokai prospek bagi potensi bidang kerjasama pada masa akan datang.

Di samping itu, Negara Brunei Darussalam dan Republik Indonesia juga berpeluang untuk bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu keselamatan serantau dan antarabangsa yang menjadi kebimbangan bersama.

Mesyuarat JKPB antara Negara Brunei Darussalam dan Republik Indonesia ditubuhkan pada 2014 dan ia merupakan satu platform bagi pertukaran pandangan mengenai perkara-perkara yang menjadi kebimbangan bersama selain membincangkan kerjasama pertahanan yang sedia ada dan yang akan datang.

Selain itu, mesyuarat JKPB itu adalah susulan dari penandatanganan Memorandum Kerjasama Pertahanan antara Negara Brunei Darussalam dan Republik Indonesia pada 10 April 2003.

Kolonel (B) Norsuriati, Marsekal Udara Danny Ermawan Taufanto bergambar ramai semasa majlis berkenaan.
Kolonel (B) Norsuriati dan Marsekal Udara Danny Ermawan Taufanto menandatangani perjanjian semasa majlis berkenaan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -