Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Komited selamatkan hidupan liar terancam

  Oleh Soon Li Wei –

  LAHAD DATU – Mungkin ramai yang beranggapan tindakan membuka ladang atau menjalankan projek pembangunan akan memberi impak buruk ke atas hidupan liar serta masyarakat setempat.

  Bagaimanapun, Rizab Hidupan Liar Tabin yang terletak di bahagian timur Sabah ini membuktikan usaha pemuliharaan dan ladang kelapa sawit boleh dilaksanakan seiring menerusi rangka kerja Pendekatan Lanskap Penghidupan WWF (LLA) di bawah Program Landskap Sabah (SLP), masyarakat dan syarikat minyak sawit.

  LLA menggariskan tiga teras utama iaitu perlindungan, penghasilan dan pemulihan.

  Ia menggandingkan langkah pemuliharaan dan pembangunan mampan dengan integrasi perlindungan hutan, hidupan liar dan sungai, dengan pengeluaran kelapa sawit mengikut garis panduan Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Lestari (RSPO). Ia juga melibatkan pemulihan koridor ekologikal dan simpanan kawasan tebing sungai atau anak sungai.

  Menurut Pengurus Kanan Pertanian Mampan WWF-Malaysia, Max Donysius, langkah itu termasuk menanam ratusan pokok yang cepat membesar bagi mewujudkan koridor ekologikal di ladang, serta menghubungkan Hutan Simpan Tabin ke Hutan Simpan Silabukan, yang mampu meningkatkan mutu habitat yang dilaporkan merosot.

  Dr Zainal Zahari Zainuddin menunjukkan pokok ficus yang menjadi makanan kegemaran badak sumbu Borneo di Rizab Hidupan Liar Tabin, Lahad Datu. – Gambar Bernama
  Max Donysius berkata WWF-Malaysia menggunakan rangka kerja LLA untuk tiga projek iaitu Landskap Tabin, Landskap Tawau dan Landskap Lower Sugut. – Gambar Bernama
  Suasana di Ladang Kelapa Sawit di Bagahak 1 milik Sawit Kinabalu Sdn Bhd, yang dibina dengan koridor hidupan liar, hasil kerjasama dengan WWF-Malaysia menerusi program ‘Living Landscape Approach’. – Gambar Bernama
  Dr Zainal Zahari Zainuddin (tiga, kanan) bersama Datuk Dr John Payne (kanan) dan kakitangan Rizab Hidupan Liar Tabin. – Gambar Bernama

  Beliau berkata, di Sabah, WWF-Malaysia menggunakan rangka kerja LLA untuk tiga projek iaitu Landskap Tabin, Landskap Tawau dan Landskap Lower Sugut.

  “Untuk Landskap Tabin, projek itu dibiayai oleh Beiersdorf AG, Jerman iaitu pengeluar krim Nivea.

  “Kami bekerjasama dengan pelbagai pemegang taruh dari kerajaan negeri, syarikat perladangan dan pemimpin masyarakat seperti Jabatan Perhutanan Sabah, Jabatan Hidupan Liar Sabah, Bring Back Our Rare Animals (BORA), Kg Teburi, Sawit Kinabalu dan Kuala Lumpur Kepong Berhad (KLK) Link,” beliau memberitahu wakil media yang dibawa melawat Landskap Tabin baru-baru ini.

  Tumbuhan untuk haiwan yang hampir pupus

  Rizab Hidupan Liar Tabin yang seluas 123,779 hektar ditubuhkan pada tahun 1984 dengan kawasan tambahan termasuk, sebagai bahagian simpanan, dikelilingi oleh ladang kelapa sawit dengan Hutan Simpan Silabukan seluas 10,600 hektar dan Santuari Hidupan Liar Kulamba (20,682 hektar).

  Populasi orang utan di Rizab itu adalah yang terbesar di Borneo iaitu sebanyak 1,250 di samping spesies endemik lain seperti 350 ekor gajah Borneo, 50 Banteng (spesies lembu liar) dan 40 harimau dahan Sunda.

  Kami dibawa melawat tapak Sabah Ficus Germplasm Centre (SFGC) yang diuruskan oleh BORA. Ia dikelilingi oleh Rizab Hidupan Liar Tabin, meliputi kawasan seluas 120,000 hektar, hutan yang dilindungi sepenuhnya dengan haiwan liar termasuk gajah, beruang matahari, orang utan dan ungka. Kesemua haiwan liar ini makan banyak buah ara.

  Untuk rekod, pada 2021, Malaysia Book of Records mengiktiraf SFGC sebagai mempunyai koleksi terbanyak spesies ficus.

  Dikenali sebelumnya sebagai Borneo Rhino Alliance, BORA kini dijenamakan semula sebagai ‘Bring Back Our Rare Animals’, ekoran daripada kepupusan badak sumbu, dengan memberi lebih banyak peluang untuk spesies haiwan liar lain yang terancam untuk hidup dengan baik dan selamat.

  Terdahulunya, pusat yang ditubuhkan sekitar 15 tahun lalu, memainkan peranan penting dalam menanam makanan terutamanya untuk tiga ekor badak sumbu Sumatera Sabah yang terakhir – Puntung, Kertam dan Iman – yang dibela di Santuari Badak Borneo di Tabin.

  Badak sumbu betina Iman, badak sumbu terakhir Sabah mati pada 23 November 2019 selepas menderita ketumbuhan dalam rahim dan kematiannya menandakan kepupusan spesiesnya. Sebelum itu, Puntung mati pada Jun 2017 dan Kertam mati pada Mei 2019.

  Pengurus tapak BORA, Dr Zainal Zahari Zainuddin berkata, mereka berjaya membiak lebih 90 spesies daripada 150 spesies yang terdapat di Sabah, sejak tahun 2011 sebagai sumber makanan untuk badak sumbu itu.

  “Pokok ini (ficus) cepat membesar dan menghasilkan lebih banyak buah berbanding pokok lain, menjadikannya sesuai sungguh untuk makanan pelbagai jenis haiwan.

  “Dengan kematian badak sumbu terakhir di Sabah, kami sedar yang secara tidak langsung kami mewujudkan sebuah taman yang unik,” katanya, dengan menambah, dewasa ini BORA menanam lebih daripada 6,500 pokok ara di sekitar Rizab Hidupan Liar Tabin.

  Menurut doktor haiwan berusia 64 tahun itu, daun segar pokok ficus liar menjadi kegemaran badak sumbu Borneo. Namun dengan kematian badak sumbu terakhir itu, hasil taman itu boleh digunakan untuk makanan haiwan lain.

  “Kami juga membekalkan batang tut pokok ficus pada tahun 2018 ke beberapa estet kelapa sawit di bawah program kerjasama dengan WWF-Malaysia, untuk pengurusan yang berminat menanam pokok ini sebagai sumber makanan orang utan liar dalam kawasan estet mereka,” katanya.

  Monumen mini peringati badak sumbu

  Menurut Dr Zainal, antara spesies ficus yang ditanam di Germplasm Centre adalah ficus macrocarpa, yang boleh tumbuh kepada saiz yang besar di kawasan berpaya dan Racemosa, dikenali masyarakat tempatan sebagai tangkol, tumbuh di tepi sungai dan buahnya boleh dimakan manusia.

  “Crassiramea, yang menghasilkan buah yang besar digemari burung enggang, sementara Minahassae, hanya boleh ditemui di timur Sabah, Sulawesi dan Filipina. Terdapat juga spesies lain yang berpotensi dijadikan makanan binatang ternakan,” katanya.

  Sewaktu lawatan kami ke tapak semaian SFGC, kami melihat beberapa biji batu yang membentuk seperti badak sumbu di bawah pokok ficus dan terdapat nama diukir dan kawasan itu seakan tapak perkuburan.

  Telahan kami tepat dan menurut Zainal, sebagai memperingati badak sumbu itu, terdapat catatan peribadi beliau diukir di atas batu di tapak kubur tersebut. Beliau menghabiskan bertahun-tahun lamanya berkhidmat di pusat itu sehinggalah ke hari-hari terakhir sebelum kematian badak sumbu itu.

  “Meskipun badak sumbu itu sudah tiada bersama kami, kami di sini terus bertekad untuk melindungi haiwan liar yang terancam dengan meneruskan operasi tapak semaian ini,” katanya.

  Minat beliau terhadap tumbuhan, mungkin membuatkan ada orang yang ingat Dr Zainal adalah pakar tumbuhan bukan doktor haiwan.

  Banteng Borneo

  Di bawah teras ‘Perlindungan’, WWF-Malaysia juga bekerjasama dengan BORA untuk memantau populasi Banteng Borneo di Tabin, yang diklasifikasikan sebagai spesies terancam dan endemik di Sabah.

  Kami juga dibawa melawat padang ragut Banteng Borneo yang berkeluasan 2.5 kilometer panjang dan lebar 10 meter.

  “Ia nampak macam padang golf!” kata Dr Zainal secara berjenaka dengan kami, sambil jarinya memetik rumput. Turut bersama dalam lawatan itu ialah pengarah eksekutif BORA, Datuk Dr John Payne.

  Padang ragut Banteng itu diusahakan sebagai sebahagian daripada Pelan Bertindak Banteng Borneo, dengan disokong oleh Jabatan Hidupan Liar Sabah, Jabatan Perhutanan Sabah dan WWF-Malaysia dan BORA.

  Menurut Payne, pada masa ini terdapat hanya 326 ekor Banteng Borneo, dengan populasi terbesar sebanyak 52 ekor di Tabin.

  “Rumput yang ada di padang ragut ini bukan asal dari sini. Ianya ditanam di tepi kawasan tiruan garam yang memberi galian tambahan untuk haiwan ini.

  “Dengan adanya padang ragut ini, spesies Banteng ini dapat makanan lebih berkhasiat, air yang mencukupi dan ruang luas untuk keselamatan dan keselesaan, “ katanya menambah, padang ragut itu juga memberi manfaat kepada hidupan liar lain seperti babi hutan.

  Payne, yang begitu lama terlibat dengan spesies badak sumbu di Malaysia dan Indonesia (tahun 1970an hingga 2019), berharap dunia akan mendukung amalan pengurusan hidupan liar dan bukan setakat pemuliharaan.

  “Banteng Borneo perlu diutamakan kerana haiwan ini mungkin akan menjadi spesies yang menghadapi kepupusan.

  “Ini kerana kadar pembiakan rendah, kadar kematian anak yang tinggi dan imej perangkap kamera menunjukkan haiwan ini kekurangan makanan dan ini menjejaskan peluang pembiakan.

  “Habitat terbaik Banteng kini bukan lagi di dalam hutan atau kawasan dilindungi. Haiwan ini sekarang dihabitat yang mana kami perlu mengadakan padang ragut. Setakat ini usaha kami berhasil,” kata Payne.

  Pagar elektrik, koridor haiwan liar

  Bagi melindungi ladang kelapa sawit daripada serangan hidupan liar seperti gajah Borneo dan orang utan, WWF-Malaysia dan Jabatan Hidupan Liar Sabah juga membantu mewujudkan jawatankuasa kerja kumpulan konflik manusia-gajah (HEC), diketuai oleh pejabat Daerah Lahad Datu sejak Mac 2021.

  Terdapat sekitar 16 syarikat ladang kelapa sawit, dengan saiz 60 hingga 3,600 hektar di sekitar daerah itu.

  Menurut Donysius, salah satu matlamat jawatankuasa itu adalah untuk secara bersama memasang pagar elektrik sepanjang 50 hingga 60 kilometer di rantau Tungku, bersempadan dengan Rizab Tabin.

  “Inisiatif ini dijangka memakan masa sehingga tiga tahun untuk disiapkan. Dijangkakan situasi HEC dan kemusnahan tanaman dapat dikurangkan apabila projek pagar ini siap.

  Masyarakat yang tinggal di bahagian selatan Rantau Tungku, berhampiran kawasan pantai juga dijangka dapat manfaat,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...