Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Komited ubah gurun jadi hutan hijau

-

CHINA – Pokok-pokok di wilayah autonomi Xinjiang Uighur sentiasa dipastikan rendang agar menjadi tempat kegemaran untuk riadah setiap musim panas.

Seorang lelaki warga emas bersiar-siar menunggang skuter di ladang itu, yang kadang-kadang berhenti untuk menyiram anak pokok atau memangkas rumput, berazam untuk memastikan setiap anak pokok tumbuh segar sebaik mungkin.

Pengunjung datang untuk memetik buah plum, aprikot, epal dan buah-buahan lain sambil menikmati suasana sejuk dan bau harum dari buah-buahan berkenaan. Mereka sering melihat lelaki tua itu bekerja, menunjukkan keazamannya untuk mengawasi hasil usahanya.

Sesetengah pelawat mungkin tahu lokasi hutan ini pernah menjadi tempat pembuangan sampah, dan lelaki itu, Wang Yanming, yang menanam pokok itu bertahun-tahun yang lalu, mencipta tempat riadah yang kini boleh dinikmati pada waktu petang semasa musim panas.

Wang melakukan kerja penghijauan dengan menanam pokok dan bunga, dan sering membantu orang ramai membuang sampah dari tempat pembuangan.

Wang Yanming menanam pokok bertahun-tahun yang lalu untuk mencipta tempat riadah yang kini boleh dinikmati orang ramai pada waktu petang semasa musim panas. – ANN/The China Daily
Wang Yanming menunggang skuternya mengelilingi taman. – ANN/The China Daily
Kelihatan Wang Yanming mencantas dahan yang sudah mati. – ANN/The China Daily

Ketabahan Wang selama beberapa dekad telah mengubah tanah terbiar menjadi hutan yang menghijau di tengah-tengah Gurun Gobi.

Tidak mengejutkan bahawa oasis yang luar biasa itu dinamakan Taman Yanming sempena nama lelaki berusia 90 tahun itu yang menjadikan penanaman semula hutan sebagai usaha hidupnya. Pada tahun 1955, Wang meninggalkan kampung halamannya di wilayah Hebei untuk bekerja di sebuah syarikat minyak di Karamay.

Menjelang 1970an, beliau menjadi pengarah kilang pengeluaran kedua Syarikat Xinjiang Oilfield, terletak di kawasan padang pasir yang tandus.

Walaupun dia mendapati ‘ketandusan Gurun Gobi agak mengagumkan’, Wang, ahli Parti Komunis China, dengan cepat menyedari bahawa kilang itu, yang terletak di tanah tandus, tidak mempunyai halangan semula jadi terhadap ribut pasir yang kerap berlaku.

“Tiupan angin yang kuat akan mengubah zarah pasir dan batu-batu kecil menjadi peluru nano yang mencederakan tangan dan muka kita. Kekuatan ribut pasir boleh mencabut tiang elektrik,” ingat Wang.

“Beratus-ratus pekerja berhenti setiap tahun kerana mereka tidak dapat menangani keadaan yang sukar. Saya sangat ingin melakukan sesuatu untuk memperbaiki keadaan itu.”

Selepas bersara pada tahun 1985, beliau memutuskan untuk menanam pokok di sekitar kilang. Ia bukanlah satu tugas yang mudah, memandangkan sifat tanah yang kering dan beralkali. Wang dan pasukannya, kebanyakannya ahli keluarga pekerja pelantar minyak, bereksperimen dengan spesies pokok yang berbeza untuk mengubah keadaan.

Tumbuhan hijau di sekitar kilang meningkat secara perlahan dan stabil sekitar tiga peratus setiap tahun. Dengan masa dan usaha bersepadu, rumput, bunga dan pokok mula tumbuh subur.

Pekerja dari kilang berdekatan mengikuti contoh itu, menjadikan penanaman semula hutan satu trend di padang pasir. Kawasan tandus tidak lama kemudian berubah menjadi hutan hijau.

“Saya gembira kerana telah membuat sedikit sumbangan untuk melindungi alam sekitar. Saya berasa gembira apabila misi hijau saya mendorong orang lain untuk menjaga alam semula jadi,” kata warga emas itu yang telah berjanji untuk terus menanam pokok sehingga akhir usianya.

Keazaman Wang telah memberi inspirasi kepada ramai orang di Karamay untuk berkebun dan penanaman hutan. Dalam beberapa dekad yang lalu, bandar ini telah berubah daripada kawasan luar padang pasir yang tidak jelas kepada hab perindustrian utama, berfungsi sebagai model yang berjaya untuk penanaman semula hutan di negara ini.

Taman Yanming telah menjadi pusat pendidikan tidak formal untuk para belia. Beberapa golongan muda sering datang untuk mendengar cerita yang diceritakan oleh Wang dan rakan sepasukannya tentang kesukaran ketika dahulu, atau hanya untuk melihat sekilas keajaiban hijau. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -