Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Komitmen Fajr sokong pertumbuhan kukuh BIBD

-

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan BIBD

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 NOV – Perjanjian pengurusan Fajr Capital akan mansuh pada 30 November ini di mana kerjasama Fajr Capital dengan Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) merupakan gambaran komitmen kukuhnya untuk menyokong pertumbuhan jangka panjang dan transformasi BIBD daripada sebuah bank kukuh dari segi kewangan dan stabil kepada sebuah institusi perkhidmatan kewangan utama di Negara Brunei Darussalam.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan BIBD, di sini, hari ini, salah satu pencapaian mercu tanda Fajr Capital adalah untuk memupuk bakat tempatan dan berjaya mengukuhkan serta membolehkan pasukan pengurusan BIBD menerusi sebuah peralihan secara progresif kepimpinan kanan kepada pasukan tempatan.

Dengan lebih daripada 1,000 orang kakitangan di peringkat kumpulan, BIBD berhasrat untuk terus melabur dalam aset manusianya dan membangunkan mereka untuk menjadi sebahagian daripada kekuatan kepimpinan Brunei.

Semasa pelaburan Fajr Capital, BIBD telah melalui sebuah transformasi strategik yang menghasilkan pertumbuhan keuntungan kukuh dan bank berkenaan menjadi sebuah institusi perkhidmatan kewangan Islam bertaraf dunia.

Kenyataan menyatakan bahawa mercu tanda utama semasa tempoh berkenaan adalah termasuk pelaksanaan strategi korporat baharu yang membolehkan BIBD untuk memperoleh rating kredit kukuh iaitu A- daripada S&P Global, melalui transformasi teknologi yang memberikan BIBD keupayaan untuk berkembang secara digital, memperkenalkan produk-produk baharu dan meningkatkan kepuasan pelanggan, meningkatkan pengalaman pelanggan menerusi sebuah identiti jenama baharu dan mereka bentuk semula 17 buah cawangan canggih BIBD serta pengembangan antarabangsa menerusi pembukaan pejabat luar negara baharu di Singapura dan Emiriah Arab Bersatu.

BIBD hari ini, merupakan institusi kewangan Islam terbesar Brunei, diiktiraf sebagai Bank Terselamat dan Bank Paling Kukuh oleh penerbit-penerbit yang berwibawa seperti Gobal Finance dan The Asian Banker, serta Bank of the Year by the gold standard of accoladee, The Banker Magazine, yang melambangkan kemajuan BIBD kepada menjadi sebuah institusi kewangan Islam bertaraf dunia.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa berakhirnya perjanjian pengurusan itu telah diperingati dengan pertukaran tanda cenderahati di antara Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah selaku pengerusi BIBD dan kumpulan syarikatnya dengan Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BIBD, Mubashar Khokhar, yang bakal menamatkan perkhidmatannya, bagi pihak Fajr Capital.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew ketika menyampaikan cenderahati kepada Mubashar Khokhar.
Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew dan Mubashar Khokhar bergambar ramai bersama warga BIBD.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -