Komitmen semua pihak perlu untuk pulihkan banduan

Oleh Ak Zaki Kasharan

TUTONG, 3 JUN – Sebagai salah sebuah agensi keselamatan kerajaan, Jabatan Penjara bukanlah hanya dilihat sebagai tempat penyimpanan atau pengurungan banduan sahaja malah jabatan itu lebih diperlukan untuk menyediakan dan seterusnya menjalankan program-program pemulihan banduan. 

Pengarah Penjara, Haji Mohammed Fadzillah bin Haji Ismail berkata, program pemulihan banduan adalah satu kemestian kerana ia diharapkan akan dapat menukar mind-set banduan daripada minda penjenayah kepada minda pencinta keamanan.

Dengan itu para banduan akan dapat kembali ke pangkuan keluarga masing-masing dan seterusnya diterima oleh masyarakat sebagai insan yang boleh berdikari serta taat dan akur kepada undang-undang. 

“Ke arah ini jua Jabatan Penjara akan terus berusaha untuk mencari dan mengkaji kaedah-kaedah baharu yang sesuai serta berteraskan calak orang Brunei bagi tujuan memulihkan
banduan agar apabila mereka dibebaskan nanti mereka akan dapat membina kehidupan baharu. 

“Walau bagaimanapun semua ini memerlukan komitmen tinggi daripada semua lapisan peringkat iaitu bermula daripada diri banduan itu sendiri, pegawai-pegawai Jabatan Penjara, keluarga banduan dan hinggalah ke masyarakat umum,” tambah beliau semasa berucap pada Upacara Perbarisan Tamat Latihan bagi Rekrut Wadar Lelaki dan Wanita Pengambilan 1/2021 yang berlangsung di Padang Kawad Pusat Latihan Jabatan Penjara, Maraburong, Tutong, pagi tadi.

Dalam ucapannya itu, beliau turut mengingatkan para rekrut yang ditauliahkan supaya tidak melibatkan diri dengan sebarang aktiviti tidak sihat umpamanya menyalahgunakan kuasa, jenayah rasuah, penyalahgunaan dadah dan apa jua jenis jenayah kerana orang-orang seperti itu tidak layak berada di dalam sebuah jabatan yang menjaga keselamatan dan memberikan program pemulihan kepada banduan-banduan. 

Perbuatan dan aktiviti-aktiviti yang tidak sihat ini jika dilakukan, tegas beliau, bukan saja boleh melemahkan Jabatan Penjara tetapi juga akan memberikan kesan yang serius dan menjejaskan pembangunan negara dan menyebabkan mereka boleh diambil tindakan undang-undang dan tatatertib yang akhirnya akan mengakibatkan kepada kehilangan pekerjaan. 

“Dalam hal sedemikian saya ingin mengingati seluruh warga Jabatan Penjara untuk sentiasa mempamerkan contoh teladan yang terbaik kepada anggota generasi muda ini kerana segala tindak-tanduk kita akan sentiasa dijadikan contoh oleh mereka. 

“Pihak pengurusan Jabatan Penjara akan sentiasa dan terus-menerus tegas dalam memelihara undang-undang dan peraturan-peraturan yang sedia ada selain memastikan disiplin dan tatatertib dipatuhi oleh setiap warga jabatan. Selain daripada itu saya juga menyeru kepada para ibu bapa atau penjaga untuk sentiasa memberikan sokongan dan nasihat kepada mereka demi kebaikan bersama,” ujarnya.

Haji Mohammed Fadzillah semasa menyampaikan ucapan pada Upacara Perbarisan Tamat Latihan bagi Rekrut Wadar Lelaki dan Wanita Pengambilan 1/2021, kelmarin.