Kompaun serta-merta jika ingkari akta

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JULAI – Pemilik dan pengusaha-pengusaha premis perniagaan akan dikenakan kompaun serta-merta mulai 23 Julai bagi mana-mana kesalahan yang didapati melanggar Akta Penyakit Berjangkit (Penggal 204).

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar menegaskan perkara itu pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-’Afiah hari ini.

Menurutnya, sebanyak 143 kesalahan telah dikesan di bawah akta itu di mana 13 daripadanya telah dikenakan denda kompaun, hasil rondaan pemantauan dan penguatkuasaan operasi yang dijalankan sepanjang 10 minggu pertama pengurangan langkah-langkah penjarakan sosial dilaksanakan.

Antara kesalahan-kesalahan yang telah didapati semasa operasi tersebut adalah tidak menyediakan pemeriksaan suhu badan sebelum masuk ke premis, tidak memakai penutup mulut dan hidung bagi pengendali makanan dan tukang gunting serta tidak ada langkah-langkah penjarakan sosial di premis-premis perniagaan tertentu bagi keselamatan pengunjung yang datang.

“Kementerian Kesihatan juga akan terus memantau situasi wabak di dalam negara serta di peringkat serantau dan global serta melaksanakan penilaian risiko secara berterusan bagi mempertimbangkan pengurangkan langkah-langkah seterusnya. “Jika situasi wabak kembali membimbangkan, Kementerian Kesihatan tidak akan teragak-agak untuk memperketatkan semula langkah-langkah penjarakan sosial yang perlu dilaksanakan untuk mengawal wabak tersebut, manakala sebarang perubahan akan dimaklumkan kelak,” tekannya lagi.