Kompleks sukan S’wak dibuka semula

KUCHING, 15 JUN – Sarawak akan membuka semula semua kemudahan sukan dan rekreasi di bawah seliaan kerajaan negeri untuk kegunaan orang ramai bermula 17 Jun (Rabu) ini.

Menteri Belia dan Sukan Sarawak Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata keputusan itu selaras  dengan pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 8 Jun lepas berkenaan pembukaan semula sektor sukan dan rekreasi bagi menghidupkan  serta menggalakkan gaya hidup sihat dalam kalangan masyarakat.

“Orang ramai terutamanya penggiat sukan boleh menggunakan kemudahan sukan di bawah kementerian dan milik persendirian namun ia tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan negeri,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat bersama pegawai pembangunan sukan, Majlis Sukan Negeri Sarawak di sini hari ini.

Beliau berkata kerajaan negeri akan mengguna pakai SOP dan  garis panduan yang telah diberikan oleh Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Kesihatan dengan sedikit ubah suai agar menepati keperluan aktiviti sukan dan rekreasi di Sarawak. – Bernama