Komuniti luar bandar Australia sedia terima semula kehadiran pelancong

SYDNEY – Ia merupakan tahun yang sukar di seluruh kawasan luar bandar di negeri New South Wales (NSW) Australia akibat COVID-19 yang menyebabkan industri pelancongan tergantung, namun akhirnya, apabila hampir Krismas, terdapat tanda-tanda ia kembali bangkit.

Young, bandar terbesar di wilayah berbukit yang indah di negeri ini, terletak kira-kira 370 km dari barat Sydney.

Bandar yang diselenggara dengan baik, yang mengekalkan banyak tarikan abad ke-19 dengan bangunan awam yang indah dan gereja diperbuat daripada batu pasir, juga dikenali sebagai ibu kota ceri Australia.

Untuk meraikan pencapaiannya, Young mengadakan festival tahunan yang dipenuhi dengan aktiviti mesra keluarga seperti pertandingan makan pai dan pertabalan raja dan permaisuri ceri.

Bagi pelancong luar negara dan pelancong domestik dari bandar Sydney, Festival Ceri Kebangsaan menawarkan suasana yang menarik tentang luar bandar Australia.

Acara itu, yang secara tradisinya diadakan pada hujung minggu pertama bulan Disember semasa kemuncak musim ceri, telah dibatalkan tahun lepas dan dikurangkan tahun ini, tetapi apa yang kurang dari segi saiz telah diganti dengan semangat penganjur, peniaga dan pengunjung festival.

Kelihatan seorang pelancong memetik buah ceri di Young, New South Wales, Australia. – Xinhua
Beberapa peniaga tidak melepaskan peluang untuk menjual barangan mereka kepada para pelancong yang datang ke Young. – Xinhua

Antara mereka yang berminat untuk menjual pelbagai ceri yang baharu dipetik, pai buatan tempatan dan jem ialah Bridget Sell milik Stony Creek Orchards. Produk mereka mendapat sambutan hebat dan pada penghujung hujung minggu yang hampir habis dijual.

“Festival tahun ini terpaksa dihadkan, tetapi penganjur telah melakukan banyak perkara. Dengan penyanyi jalanan dan festival lampu, mereka telah memberi kami peluang baharu untuk berada di sini,” kata Sell kepada Xinhua.

Terletak di daerah Highlands, kira-kira 250 km dari Young, terdapat sebuah perkampungan Bowral yang indah di mana perniagaan kecil juga bersedia untuk menarik pelancong yang berbelanja.

Di sepanjang jalan utama, dihiasi dengan hiasan Krismas, kedai fesyen butik berlumba-lumba untuk berniaga di samping galeri seni, kedai cenderamata dan penjual antik. Antara yang menyertainya ialah Sweets and Treats, di mana pembantu kedai, Jade, memberitahu Xinhua perniagaan itu mula bersedia untuk ‘serangan’ pelancong semasa cuti sekolah musim panas.

“Semasa COVID-19 ia pastinya sangat berbeza, tidak menerima kunjungan penduduk Sydney, warga Bowral sangat bergantung kepada pelancongan,” kata Jade.

Beliau berkata walaupun terdapat kebimbangan varian Omicron yang akan mendorong sekatan tambahan, mereka masih merancang untuk senario terbaik.

“Dari sudut perniagaan, saya rasakan sentiasa ada kerisauan itu (sekatan akan diperkenalkan)… sejak dua tahun kebelakangan ini sentiasa ada kebimbangan, sesuatu akan berubah.

“Tetapi saya rasa, kami tidak benar-benar memikirkan tentang masalah tersebut pada masa ini,” tambahnya.

Jade menambah pelonggaran sekatan di NSW, walaupun penting untuk ekonomi tempatan, juga dijangkakan oleh penduduk yang telah terpisah dengan ibu kota. – Xinhua