Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Konduktor terkenal Jepun meninggal dunia

  TOKYO, 9 FEB – Konduktor terkenal Jepun, Seiji Ozawa, yang mengetuai orkestra terkenal dunia, meninggal dunia di rumahnya di Tokyo pada usia 88 tahun, pengurusnya mengumumkan hari ini.

  “Konduktor Seiji Ozawa meninggal dunia secara aman di rumahnya pada 6 Februari 2024, pada usia 88 tahun,” kata pengurusnya dalam satu kenyataan di laman Facebook rasminya.

  Dia meninggal dunia akibat masalah jantung dan pengebumiannya dihadiri oleh saudara terdekat, menurut kenyataan itu.

  Kematiannya dilaporkan secara meluas oleh media tempatan dan ucapan takziah membanjiri media sosial.

  Ozawa dilahirkan pada tahun 1935 di wilayah Manchuria di China, ketika itu merupakan tanah jajahan Jepun, dan mula belajar piano di sekolah rendah.

  Dia mengalami patah dua jari semasa remaja ketika bermain ragbi yang merupakan satu lagi hobinya, dan kemudian beralih kepada konduktor.

  Dia berpindah ke luar negara pada tahun 1959 dan bertemu dengan beberapa orang tokoh terhebat dunia muzik klasik, termasuk komposer dan konduktor Leonard Bernstein, yang menjadi pembantunya di New York Philharmonic pada musim 1961-1962.

  Ozawa terus memimpin orkestra di Chicago, Toronto dan San Francisco. Dia juga pernah berkhidmat selama 29 tahun sebagai pengarah muzik Boston Symphony Orchestra, di mana sebuah dewan konsert dinamakan sempena namanya.

  Dia kemudian meninggalkannya pada tahun 2002 untuk menjadi ketua konduktor di Opera Negeri Vienna sehingga 2010. – AFP

  Gambar fail bertarikh 5 September 2010 menunjukkan konduktor Jepun, Seiji Ozawa (kanan), mengarahkan orkestra semasa Festival Saito Kinen di Matsumoto, tengah Jepun. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...