Kongsi aplikasi BruHealth bersama ahli keluarga

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 OGOS – Bagi pengguna yang tidak mempunyai akses atau tidak memiliki telefon bimbit yang dapat digunakan untuk aplikasi BruHealth bolehlah menggunakan telefon bimbit milik ahli keluarga lain.

Seseorang boleh memasukkan ahli keluarga mereka ke dalam satu aplikasi yang sama bagi memudahkan penggunaannya, oleh itu, tidak memiliki telefon bimbit bukanlah suatu kemestian bagi mengakses aplikasi berkenaan.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar menambah bahawa selain ahli keluarga, orang ramai juga boleh memasukkan senarai ahli dalam aplikasi BruHealth mereka daripada kalangan bukan keluarga misalnya pembantu rumah dan sebagainya.

Beliau menjelaskan perkara berkenaan semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan pada petang tadi.

Oleh itu, beliau berharap orang ramai dapat sama-sama membantu ahli keluarga mereka terutama ibu bapa mereka yang memiliki telefon bimbit terhad dan tidak dapat mengakses untuk menggunakan aplikasi BruHealth mereka.

Semasa berada di tempat awam, bagi yang tidak memiliki akses aplikasi BruHealth, mereka juga bolehlah menulis keterangan diri dan suhu badan masing-masing pada buku yang disediakan di pintu-pintu masuk premis dan tempat yang dikunjungi.

Orang ramai boleh memasukkan ahli keluarga dalam satu aplikasi BruHealth bagi memudahkan penggunaan.