Kongsi pengalaman bersama

Oleh Ak Zaki Kasharan & Sim Y. H

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 Mei – Setelah memenangi Anugerah Khas Juri di Anugerah dan Pesta Filem ASEAN di Kuching, Sarawak bagi filem, Hari Minggu Yang Ke-Empat, pengarah filem tempatan, Siti Kamaluddin, dijemput untuk mewakili Negara Brunei Darussalam bagi menghadiri Minggu Filem Asia yang berlangsung di Beijing, Republik Rakyat China bermula dari 14 hingga 19 Mei.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Origin Artistic Management, di sini, hari ini, sebagai sebahagian daripada Minggu Filem Asia itu, China akan menghoskan sebuah persidangan bagi dialog mengenai ketamadunan Asia.

Kenyataan itu menjelaskan lagi bahawa, acara itu dijangka akan menyaksikan dan mengalu-alukan lebih 2,000 ahli delegasi dari 47 buah negara Asia di mana persidangan itu nanti, bermatlamat untuk membincangkan pertukaran dan pembelajaran bersama di kalangan negara-negara Asia sebagai sebuah komuniti dengan satu masa depan yang sama.

Kenyataan menjelaskan bahawa Presiden Republik Rakyat China, Tuan Yang Terutama Xi Jinping akan menyampaikan ucaptama di majlis perasmian Persidangan bagi Dialog Ketamadunan Asia yang akan berlangsung di National Convention Center, pada 15 Mei nanti.

Acara itu bertujuan untuk meningkatkan lagi pertukaran dan pembangunan antarabangsa sebagai kesinambungan kepada Inisiatif Jalur dan Laluan.

Siti Kamaluddin yang dijemput untuk mewakili Negara Brunei Darussalam di Minggu Filem Asia di Beijing, China. – Gambar oleh Origin Artistic Management