Kongsi pengetahuan bersama

BELAIT, 9 JULAI – Program Sekolah Berkembar (STP) antara Sekolah Menengah Sayyidina Ali (SMSA) dan Temasek Junior College (TJC) yang telah bermula pada 2018 membuahkan hasil apabila pelajar-pelajar SMSA memulakan pusingan pertama pertukaran dengan kunjungan ke TJC, hari ini. Diketuai oleh Timbalan Pengetua Akademik SMSA, Lee Siew Peng @ Joanne, delegasi SMSA disertai kaunselor sekolah, Dayang Zaimah binti Haji Abdullah dan seramai 12 orang pelajar yang terdiri daripada lapan lelaki dan empat perempuan yang akan berada di Singapura hingga 13 Julai.

Antara objektif program berkenaan adalah untuk berkongsi dan mendapatkan pengetahuan mengenai nilai-nilai sosial dan budaya antara kedua-dua buah negara serta untuk menyediakan peluang bagi kedua-dua buah sekolah berkongsi amalan-amalan terbaik sekolah masing-masing. Semasa berada di Singapura, pelajar-pelajar SMSA akan mengikuti persekolahan biasa menurut mata pelajaran yang diambil dan mengambil bahagian dalam beberapa aktiviti dalam dan luar yang disediakan oleh TJC, yang akan meningkatkan lagi budaya pembelajaran para peserta. Sebagai sebahagian daripada persediaan sebelum berlepas ke Singapura, pelajar-pelajar berkenaan telah diberikan latihan yang melibatkan latihan kepimpinan dan kemahiran bagi memenuhi keperluan mereka sebagai duta kecil Brunei.

Pelajar-pelajar berkenaan dipilih berdasarkan pencapaian akademik yang baik, sifat yang positif dan mesra, fasih dalam berbahasa Inggeris dan sedia untuk bekerjasama dan mengambil bahagian dalam semua aktiviti.

Para pelajar dan guru SMSA bergambar ramai sebelum berlepas ke Singapura di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei. – Gambar daripada SMSA