Tuesday, May 21, 2024
30.4 C
Brunei

  -

  Konvoi awam Filipina belayar ke arah terumbu yang dipertikaikan

  MANILA, 15 MEI – Orang awam di atas bot nelayan Filipina belayar hari ini ke arah terumbu yang dikawal China di luar negara Asia Tenggara itu untuk mengagihkan peruntukan kepada nelayan Filipina dan menegaskan hak mereka ke atas laluan air yang dipertikaikan.

  Perjalanan ke perairan sekitar Scarborough Shoal berlaku dua minggu selepas kapal Pengawal Pantai China menembak meriam air ke arah dua bot kerajaan Filipina di kawasan yang sama, dalam insiden maritim terbaharu antara negara itu.

  Sebuah bot Pengawal Pantai Filipina akan mengiringi konvoi awam itu, yang merangkumi kira-kira 100 orang menaiki empat kapal nelayan komersial dan beberapa cadik yang lebih kecil, kata penganjur hari ini ketika konvoi itu meninggalkan pelabuhan di utara Filipina.

  “Misi kami adalah aman, berdasarkan undang-undang antarabangsa dan bertujuan untuk menegaskan hak kedaulatan kami,” kata Rafaela David dari Atin Ito dalam satu kenyataan pada malam sebelum perjalanan untuk memberi makanan dan minyak kepada nelayan.

  “Kami akan berlayar dengan tekad, bukan provokasi, untuk mentamadunkan rantau ini dan menjaga integriti wilayah kami.”

  David berkata kumpulan itu tidak terpengaruh dengan laporan mengenai ‘kehadiran ramai’ kapal China berhampiran beting dan akan meneruskan rancangan untuk turut menurunkan sedozen pelampung bertanda ‘WPS milik kami’.

  WPS ialah akronim untuk Laut Filipina Barat, nama Manila untuk perairan Laut China Selatan di sebelah barat Filipina.

  Scarborough Shoal telah menjadi titik kilat yang berpotensi sejak China merampasnya dari Filipina pada 2012.

  Terumbu karang itu terletak kira-kira 240 kilometer (150 batu) di barat pulau utama Luzon di Filipina dan hampir 900 kilometer dari Hainan, kawasan daratan China yang paling hampir.

  China menuntut hampir keseluruhan Laut China Selatan, menepis tuntutan saingan oleh Filipina dan negara lain, dan mengabaikan keputusan antarabangsa bahawa dakwaannya tidak mempunyai asas undang-undang. – AFP

  Nelayan Filipina bersama-sama sukarelawan dari gabungan misi yang diketuai orang awam Atin Ito (It’s Ours) di atas bot nelayan tiba di titik pertemuan di Laut China Selatan pada hari ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Australia dan New Zealand hantar pesawat, keluarkan warga dari New Caledonia

  SYDNEY, 21 MEI - Kerajaan Australia dan New Zealand mengumumkan pada hari ini bahawa mereka menghantar pesawat untuk memindahkan rakyat mereka dari New Caledonia...