Kor diplomatik memperagakan sutera Thai di Bangkok

Oleh Linda Khoo Hui Li

BANGKOK – Para duta asing  serta pasangan masing-masing  memperagakan  sutera Thai yang memaparkan reka bentuk yang hebat serta berjalan dengan gaya tersendiri di pentas menggayakan kostum sutera Diraja Thai dalam pertunjukan fesyen ekstravaganza di sini malam tadi.

Pereka fesyen antarabangsa dari lebih dari 60 buah negara dan sembilan pereka fesyen Thailand yang terkenal menyesuaikan kostum sutera diraja Thai untuk duta dan pasangan, ketua misi serta wakil kedutaan negara masing-masing pada pameran fesyen yang diadakan di Dewan Konvensyen Angkatan Laut Diraja Thailand, di sini.

Duta Malaysia ke Thailand Datuk Jojie Samuel dan isterinya, Datin Catherina Cherian Samuel, adalah antara kor diplomatik yang membuat penampilan khas untuk memeriahkan lagi pameran sutera Thai yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Thailand, General Prayuth Chan o-cha.

Mereka berjalan di landasan pentas dengan gaya memukau memperagakan pakaian tradisional Malaysia yang anggun dan bergaya rekaan pengasas bersama Ruzzgahara, Nik Faiz Nik M Amin.

“Para penonton  bersiul dan bertepuk tangan.

“Turut hadir pada pertunjukan itu  ialah pereka kasut terkenal Malaysia Datuk Jimmy Choo yang juga penasihat projek ‘Celebration of Silk’ itu.

Duta Malaysia ke Thailand Datuk Jojie Samuel dan isteri Datin Catherina Cherian Samuel bergambar bersama pereka kasut terkenal Malaysia Datuk Jimmy Choo yang juga penasihat projek ‘Celebration of Silk’ selepas pertunjukan fesyen ‘Grand Fashion Extravaganza Show’ baru-baru ini. – Bernama

Kostum yang memukau

Tahun ini, lebih daripada 3,000 meter fabrik sutera Thailand – ditenun dan dihasilkan oleh  Yayasan untuk Mempromosi  Pekerjaan Tambahan dan Teknik Berkaitan yang diketuai  Ratu Sirikit dari Thailand (SUPPORT Foundation) diserahkan kepada pereka untuk menghasilkan kostum yang memukau.

Pertunjukan fesyen itu adalah sebahagian daripada Sambutan ‘Sutera ke-9:  Laluan Sutera Thai ke Dunia 2019.

Selain pameran fesyen, Minggu Fesyen Sutera  Antarabangsa ke-2 yang menampilkan koleksi pakaian sutera Thai dalam  bentuk  moden dan tradisional oleh 42 pereka antarabangsa dan 30 pereka Thailand telah diadakan dari 18 hingga 22 November.

Sambutan tahunan projek Sutera itu dianjurkan oleh Yayasan Bantuan Pelancong dengan kerjasama Jabatan Budaya Ratu Sirikit untuk menggalakkan pertukaran silang budaya antara Thailand dengan negara-negara yang mengambil bahagian melalui ‘diplomasi sutera’.

Sementara itu, Nik Faiz berkata pertunjukan fesyen itu  yang mengumpulkan para pereka dari 70 buah negara merupakan  format baharu minggu fesyen yang memberi peluang yang baik untuk semua pereka mempamerkan reka bentuk unik mereka dengan cara yang istimewa.

“Pertunjukan fesyen ini sangat hebat dan menakjubkan. Ia sangat berbeza daripada apa yang saya hadiri sebelum ini. Ia bukan persembahan fesyen yang biasa.

“Ia mengumpul pereka antarabangsa dan Thailand pada satu peringkat dan ia melibatkan duta dan diplomat yang memodelkan reka bentuk mereka.

“Saya fikir Thailand telah melakukan tugas yang baik dalam mempromosikan sutera Thai.

“Melalui satu acara ini ia tersebar di seluruh dunia melalui 70 negara,” katanya kepada Bernama.

Isnin lepas, Nik Faiz juga mempamerkan koleksi 22 reka bentuk kombinasi sutra batik Malaysia dan Thai di Minggu Fesyen Silk Antarabangsa ke-2 yang diadakan di Central World baru-baru ini. – Bernama