Korea Selatan mula mengundi

SEOUL, KOREA SELATAN, 15 APRIL – Pengundi Korea Selatan memakai topeng dan bergerak perlahan di antara garisan penjarakan sosial di tempat mengundi hari ini untuk memilih anggota parlimen di tengah-tengah kebimbangan penularan wabak COVID-19.

Kerajaan menentang penangguhan pemilihan parlimen yang disebut sebagai referendum pertengahan bulan untuk Presiden Moon Jae-in, yang memasuki tahun-tahun terakhir penggalnya ketika beliau bergelut untuk menangani krisis kesihatan awam yang juga telah menjejaskan sektor perekonomian negara itu.

Walaupun pengundi Korea Selatan merangkumi pelbagai generasi dengan ideologi masing-masing, tetapi tinjauan baru-baru ini menunjukkan sokongan terhadap Moon dan parti liberalnya semakin meningkat, yang menggambarkan persetujuan dan sokongan orang ramai terhadap program ujian dan kuarantin semasa pandemik ini berbanding dengan pengurusan pandemik di China, Eropah dan Amerika Utara.

“Kami sedang melalui masa-masa yang sukar, tetapi koronavirus dan politik adalah dua hal yang berbeza,” kata Lee Kum, 57 tahun, setelah melakukan undian di ibu kota Seoul. Seorang lagi penduduk Seoul, Chung Eun-young, 45, mengatakan bahawa dia tiba di tempat pengundian tepat selepas pukul 6 pagi untuk mengelakkan perbarisan panjang.

“Saya bimbang tentang koronavirus,” katanya. “Mereka memeriksa suhu badan saya dan memberi saya sarung tangan, tetapi itu tidak menyusahkan seperti yang saya sangka.”

Garisan panjang yang dibuat di sekitar pejabat dan sekolah awam adalah berikutan dengan keramaian pengundi pada Jumaat dan Sabtu dan pada pertengahan tempoh pengundian diramalkan akan berkurangan dalam usaha kerajaan untuk meminumkan kontak sosial bagi mengelakkan sebarang jangkitan virus. – AFP

Kakitangan jawatankuasa pilihan raya Korea Selatan ketika menghitung kertas undian di pusat undi di sebuah gimnasium di Seoul, kelmarin. – AFP